OMS atrage atenţia. Există legătură între vaccinurile cu ARN mesager și declanșarea bolilor cardiace

Organizația Mondială a Sănătății a anunţă că există o legătură "probabilă" între cazuri de inflamații la nivelul inimii şi administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 bazate pe tehnologia ARN mesager.

09 iul. 2021, 23:28
OMS atrage atenţia. Există legătură între vaccinurile cu ARN mesager și declanșarea bolilor cardiace

OMS atrage atenţia. Anunțul OMS vine după ce studii realizate în SUA au indicat același rezultat iar agenția de specialitate a Uniunii Europene a cerut actualizarea prospectelor de vaccin cu noile efecte secundare.

OMS atrage atenţia. Există legătură între vaccinurile cu ARN mesager și declanșarea bolilor cardiace

Experții Comitetului consultativ mondial OMS pentru securitatea vaccinurilor arată că au fost semnalate în mai multe țări, în special în Statele Unite, cazuri de miocardită și de pericardită după vaccinarea cu seruri bazate pe ARN mesager

„Cazurile raportate survin, în general, în zilele care au urmat vaccinării, fiind mai frecvente la tineri și mai des raportate după a doua doză de vaccin”, se arată în documentul respectiv.

Pe baza informațiilor disponibile până în prezent, experții OMS concluzionează că „datele actuale sugerează o legătură de cauzalitate probabilă între miocardită și vaccinurile cu ARN mesager”.

Ei mai adaugă că „avantajele vaccinurilor cu ARN mesager depășesc riscurile, reducând numărul de spitalizări și de decese cauzate de infectarea cu COVID-19”.

Miocardita este o maladie manifestată prin inflamarea mușchiului cardiac, dar fără blocarea arterelor coronariene.

Citeşte şi: Semnal de alarmă OMS: Europa va fi lovită de al treilea val Covid. Milioane de oameni sunt încă nevaccinați. „Este inacceptabil”
Specialiștii cred că este în general declanșată de un virus.

Simptomul cel mai frecvent este o durere în piept iar boala este de multe ori tratată prin administrarea de antiinflamatoare sau, dacă este nevoie, prin aport de oxigen. Pericardita reprezintă inflamația pericardului, un sac fibro-seros care învelește inima. Afecțiunea se manifestă adeseori cu acumulare de lichid și are mai multe simptome, între care febră, lipsă de aer, dureri similare infarctului, hipotensiune, puls accelerat și amețeală.

În data de 23 iunie anul curent, autoritățile sanitare americane au anunțat că există o legătură „probabilă” între vaccinurile împotriva COVID-19 de la Pfizer şi Moderna -ambele bazate pe ARN mesager – şi cazuri rare de inflamații la nivelul inimii la adolescenți și tineri.

De asemenea, un comitet al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a examinat, cu prilejul reuniunii din perioada 5 – 8 iulie, ultimele date provenind din Europa, și a confirmat existența unei relații de cauzalitate plauzibilă între miocardită și vaccinurile cu ARN mesager.

Citeşte şi: OMS recomandă schimbarea schemei de tratament COVID-19
 


loading...
Partenerii noștri