OMS cere ca vaccinarea să devină obligatorie: „Ţările ar trebui să se gândească la această problemă”

Țările trebuie să ia în considerare vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19, a declarat Robb Butler, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Europa, potrivit GBNEWS.

24 nov. 2021, 15:37
OMS cere ca vaccinarea să devină obligatorie: „Ţările ar trebui să se gândească la această problemă”

Țările ar trebui să ia în considerare implementarea vaccinării obligatorii împotriva Covid, a declarat miercuri directorul OMS Europa. Robb Butler susține că deși „vaccinul nu crește de fiecare dată absorbția”, țările ar trebui să se gândească la această problemă.

OMS prognozează 700.000 de decese de COVID-19 în Europa până în martie 2022
Afirmația apare în condițiile în care oficiali din mai multe țări europene au vorbit despre vaccinarea obligatorie ca soluție pentru oprirea pandemiei. Robb Butler mai spune că mandatele ar putea veni în detrimentul „încrederii și incluziunii sociale”, dar insistă pentru lansarea unei largi dezbateri. „Credem că este timpul să avem această conversație atât dintr-o perspectivă individuală, cât și bazată pe populație. Este o dezbatere sănătoasă”, a explicat Butler într-un interviu acordat Sky News.

OMS avertizează că Europa se va confrunta cu o iarnă grea. „A devenit epicentrul pandemiei de cvronavirus”
Șeful OMS Europa este contrazis de Anthony Costello, un profesor în sănătate publică de la universitatea din Londra. Acesta a spus că măsura va fi respinsă de mulți oameni și ar putea provoca revolte. Costello a adăugat faptul că numărul cazurilor COVID în Europa este în creștere deoarece nu toți oamenii poartă mască de protecție.

Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor îndeamnă statele membre UE să ia ”rapid” măsuri împotriva covid-19, vaccinarea cu un ”booster” a tuturor adulţilor şi creşterea nivelului vaccinării în ţările rămase în urmă

Centrul European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC) îndeamnă statele membre UE să ia ”urgent” măsuri împotriva unei intensificări a epidemiei covid-19 în Europa şi împotriva unei poveri sanitare ”foarte mari” în decembrie şi ianuarie, relatează AFP.

Directoarea agenţia UE însărcinată cu bolile Andrea Ammon recomandă, de asemenea, vaccinarea ci o doză de vaccin anticovid ”booster” a tuturor persoanelor în vârstă de peste 18 ani, dar mai ales a persoanelor în vârstă de peste 40 de ani.

ECDC îndeamnă totodată la o creştere a nivelului vaccinării în UE, mai ales în ţările aflate în întârziere.Nivelul vaccinării în UE şi în cele trei state membre ale spaţiului economic european – care se află în continuare sub 70% din populaţia totală – ”lasă o prăpastie largă a vaccinării care nu poate fi acoperită rapid şi care dă (noului) coronavirus un spaţiu uriaş să se răspândească”, subliniază ECDC.

”Trebuie să ne concentrăm urgent să acoperim această rămânere în urmă a imunităţii, să propunem doze booster şi să reintroducem măsuri nefarmaceutice”, subliniază într-un mesaj video Andrea Ammon.

Ea lansează acest avertisment la o zi după ce OMS Europa a avertizat că se teme de 700.000 de morţi suplimentare până la primăvară în întreaga regiune OMS Europa, din care fac parte peste 50 de ţări din Europa şi Asia Centrală.

Ultimele scenarii ECDC ”arată că posibila povară a variantei delta în UE va fi foarte mare în decembrie şi ianuarie, dacă nu se aplică măsuri în domeniul sănătăţii publice acum, în combinaţie cu eforturi de creştere a părţii vacnate în populaţia totală”.

În UE, 67,7% din populaţie a fost vaccinată complet, însă există o diferenţă ameţitoare între statele membre.

Astfel, potrivit unor date publicate marţi, doar 24,2% dintre bulgari s-au vaccinat în Bulgaria, în timp ce în Portugalia s-au vaccinat 86,7% dintre portughezi.