OMS consideră că datele ştiinţifice nu indică necesitatea unei a treia doze de vaccin, SUA anunţă că americanii o vor putea primi după 20 septembrie

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a criticat miercuri graba statelor bogate de a administra a treia doză de vaccin contra COVID-19, subliniind că datele nu au demonstrat deocamdată necesitatea unui rapel. În acelaşi timp, SUA au anunţat că din 20 septembrie americanii vor putea face a treia doză, cu Pfizer şi Moderna.

18 aug. 2021, 21:46
OMS consideră că datele ştiinţifice nu indică necesitatea unei a treia doze de vaccin, SUA anunţă că americanii o vor putea primi după 20 septembrie

„Considerăm în mod clar că datele actuale nu indică faptul că rapelurile sunt necesare”, a declarat responsabila ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, într-o conferinţă de presă. „Trebuie să aşteptăm ca ştiinţa să ne spună când sunt necesare rapelurile, ce grupe de persoane şi ce vaccinuri au nevoie de rapeluri”, a explicat ea.

„Nici din punct de vedere ‘moral şi etic’ nu este bine ca ţările bogate să administreze a treia doză când restul lumii aşteaptă prima injecţie”, a adăugat responsabila OMS.

La scurt timp după aceste declaraţii, SUA au anunţat că americanii vaccinaţi anti-COVID cu serurile Pfizer şi Moderna vor putea primi a treia doză la cel puţin opt luni după cea de-a doua, începând din 20 septembrie, autorităţile sanitare declarându-se îngrijorate de scăderea protecţiei imunitare conferite de vaccinuri odată cu trecerea timpului, după cum transmite Associated Press.

Această campanie va depinde totuşi de autorizarea unei doze suplimentare de către Agenţia americană a medicamentelor (FDA). „Datele disponibile arată clar că protecţia împotriva infectării cu SARS-CoV-2 începe să scadă pe măsura trecerii timpului după primele doze de vaccin„⁣, explică în anunţul lor principalii responsabili sanitari americani, printre care se numără directoarea Centrelor de prevenire şi combatere a bolilor (CDC), Rochelle Walensky, şi directoarea interimară a FDA, Janet Woodcock.

Citeşte şi Cine ar trebui să facă a treia doză a vaccinului anti-COVID. Explicaţiile lui Valeriu Gheorghiţă: „Au în continuare un risc de dezvolta boala”

Israelul a lansat deja o campanie în favoarea administrării unei a treia doze de vaccin, pentru persoanele cele mai în vârstă, în pofida apelului OMS la un moratoriu asupra acestei practici.

Inocularea unei a treia doze echivalează cu ‘distribuirea de veste de salvare suplimentare unor persoane care au deja una, în timp ce lăsăm alte persoane să se înece fără nicio vestă de salvare’, a subliniat miercuri directorul programului pentru urgenţe sanitare al OMS, Mike Ryan, în aceeaşi conferinţă de presă.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, le-a adresat un apel liderilor să privească dincolo de obiectivele naţionaliste înguste. „În acest context, am fost stupefiat de informaţiile potrivit cărora vaccinurile de la J&J asamblate şi condiţionate în Africa de Sud părăsesc continentul şi merg în Europa„, a spus el, cerându-i companiei americane să acorde urgent prioritate Africii.

Citeşte şi Comisia Europeană: Fiecare țară UE este liberă să decidă dacă administrează a treia doză de vaccin anti-COVID