OMS estimează la 15 milioane numărul de decese de COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că pandemia de COVID-19 a provocat în doi ani aproximativ 15 milioane de decese în întreaga lume, potrivit Sky News.

19 mai 2023, 17:38
OMS estimează la 15 milioane numărul de decese de COVID-19

Calculele făcute de OMS arată că un total de 336,8 milioane de ani de viață au fost pierduți la nivel global din cauza pandemiei care a fost declarată la începutul anului 2020.

Asta înseamnă că, în medie, fiecare deces provocat de pandemie a dus la o pierdere de peste 22 de ani de viață. Cei mai mulți ani au fost pierduți de persoanele cu vârste cuprinse între 55 și 64 de ani, potrivit informațiilor citate de Mediafax.

Experții subliniază că statistica arată efectele devastatoare ale pandemiei asupra lumii. De asemenea, evaluarea OMS privind sănătatea mondială analizează amenințarea tot mai mare a bolilor netransmisibile (NCD), cum ar fi cancerul, afecțiunile cardiace și diabetul. OMS avertizează că, dacă nu sunt controlate, acestea ar putea reprezenta 86% din totalul deceselor până în 2050.

În ciuda progreselor înregistrate în medicină, bolile netransmisibile sunt responsabile de aproape trei sferturi din totalul pierderilor de vieți omenești din fiecare an. OMS solicită o acțiune „decisivă și colectivă” pentru a aborda ceea ce descrie ca fiind „o amenințare tot mai mare la adresa sănătății pentru generațiile viitoare”.

Documentul OMS include, în premieră, o secțiune dedicată efectelor asupra sănătății oamenilor provocate de schimbările climatice.

Citește și: Alexandru Rafila, primele declarații despre cazurile femeilor care au născut acasă: „Ceea ce s-a întâmplat acolo nu e în regulă din punct de vedere legal”