OMS ne anunţă că suntem la jumătatea pandemiei de coronavirus. Cifrele care ne arată că şi 2021 va fi un an dificil

Pe măsură ce numărul total de morţi din cauza coronavirusului se apropie de un milion de oameni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că „nu este imposibil” ca acesta să se dubleze dacă ţările nu acţionează coordonat pentru a opri răspândirea virusului. Asta înseamnă că teoretic ne aflam aproape de jumătatea pandemiei, deşi numărul morţilor zilnice este în prezent mult mai scăzut decât în lunile martie-aprilie.

RomaniaTV.net
26 sept. 2020, 17:18
OMS ne anunţă că suntem la jumătatea pandemiei de coronavirus. Cifrele care ne arată că şi 2021 va fi un an dificil

Este cu siguranţă de neimaginat, dar nu este imposibil, pentru că ne uităm la pierderea a 1 milion de oameni în nouă luni şi apoi ne uităm la realitatea obţinerii unui vaccin în următoarele nouă luni, ceea ce este o sarcină importantă pentru toţi cei implicaţi„, a declarat dr. Mike Ryan, director pentru situaţii de urgenţă al OMS. „Adevărata întrebare este: suntem pregătiţi, colectiv, să facem tot ce trebuie pentru a evita acest număr?„, a spus Ryan.

De când a apărut coronavirusul, în Wuhan, China, la sfârşitul anului trecut, a infectat peste 32 de milioane în întreaga lume şi a ucis cel puţin 983.900 de persoane începând de vineri, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins.

Citeşte şi CORONAVIRUS. Un studiu al Universităţii Bucureşti contrazice opinia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Ratele mortalităţii Covid-19 au scăzut încet pe parcursul pandemiei, deoarece oamenii de ştiinţă şi experţii în sănătate au făcut progrese în tratarea pacienţilor grav bolnavi, a spus Ryan în timpul unui briefing de presă la OMS, sediul central din Geneva.

Cu toate acestea, două milioane sau mai multe decese prin coronavirus ar putea fi raportate înainte ca un vaccin să devină disponibil pe scară largă dacă liderii mondiali nu implementează mai bine măsuri de salvare a vieţii, a avertizat Ryan. „Nu doar testarea şi urmărirea, nu doar îngrijirea clinică, nu doar distanţarea socială, nu doar igiena, nu doar măştile, nu doar vaccinurile. Fă totul. Şi dacă nu facem totul, (2 milioane de decese) nu sunt doar imaginabile, dar din păcate şi foarte probabil„, a adăugat el.

Maria Van Kerkhove, conducătorul tehnic al OMS privind pandemia Covid-19, a declarat că mai multe ţări din Europa raportează o „tendinţă de creştere a cazurilor”. Această creştere este parţial urmarea testării mai bune, dar a existat, de asemenea, o creştere „îngrijorătoare” a spitalizărilor Covid-19 şi a internărilor în unităţi de terapie intensivă, a spus ea.

Cazurile de coronavirus au crescut cu 5% sau mai mult comparativ cu acum o săptămână, pe baza unei medii de şapte zile, în Franţa, Germania, Italia, Rusia, Spania, Ucraina şi Regatul Unit, potrivit unei analize CNBC.