OMS, precizări de ultimă oră despre varianta Omicron: „Probabilitatea să se răspândească la nivel mondial este foarte ridicată”

Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă un risc foarte ridicat la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), subliniind însă că persistă numeroase incertitudini în ce priveşte periculozitatea şi transmisibilitatea variantei.

29 nov. 2021, 11:48
OMS, precizări de ultimă oră despre varianta Omicron: „Probabilitatea să se răspândească la nivel mondial este foarte ridicată”

„Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron”, subliniază OMS într-un document tehnic publicat luni, care emite recomandări autorităţilor pentru a încerca să împiedice răspândirea noii variante virale.

Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată„, afirmă OMS.

În funcţie de aceste caracteristici, ar putea să existe vârfuri viitoare de COVID-19, cu potenţiale consecinţe severe în funcţie de diferiţi factori şi, în special, de locurile unde aceste vârfuri s-ar produce„, adaugă OMS, citată de Reuters.

Citeşte şi Omicron, noua tulpină COVID, ar putea ajunge în România de sărbători. Avertismentul lui Octavian Jurma: „Probabilitatea este de 100%. A speriat comunitatea medicală”

Organizaţia subliniază totuşi că există în continuare numeroase necunoscute în privinţa Omicron: contagiozitatea sa, dacă ea este inerentă mutaţiilor constatate sau dacă provine din faptul că varianta poate ocoli mai bine răspunsul imunitar; nivelul de protecţie conferit de vaccinurile împotriva COVID-19 în ce priveşte contagiozitatea şi severitatea bolii; dacă varianta provoacă simptome mai grave.

Citeşte şi Un miliardar german a inventat propriul vaccin anti-Covid. Zeci de persoane au fost injectate, înainte ca poliţia să intervină


loading...