Omul bionic ajunge în America: Merge şi respiră cu ajutorul organelor artificiale FOTO

Rex, omul bionic creat de cercetătorii britanici folosind membre şi organe artificiale, ajunge săpătămâna aceasta în America, după ce a traversat Atlanticul în două cutii metalice. Rex, prescurtarea de la exoschelet robotic, a costat un milion de dolari.  

RomaniaTV.net
14 oct. 2013, 10:56

Rex, „omul bionic”, ajunge în sfârşi în SUA, vineri, pentru a lua parte la festivalul Comic Con din New York, potrivit HuffigtonPost. Acesta pare luat din filmele SF, dar el este o mare realizare a ştiinţei, care se străduieşte să găsască alternative artificiale pentru înlocuirea părţilor vătămate ale corpului uman.

Termenul de „om bionic” a fost creat de scriitorii de science fiction în anii 1970, pentru un show TV popular numit „The Six Million Dollar Man”, în care erau povestite aventurile lui Steve Austin, un fost astronaut al cărui cadavru a fost reconstruit folosind piese artificiale după ce acesta aproape a murit.

Rex a fost creat pentru emisiunea „How to build a bionic man”, de la Channel 4, în Marea Britanie, în care psihologul Bertlot Meyer, care şi-a pierdut mâna stângă când era copil, se întâlneşte cu cercetătorii care construiesc organe artificiale. Dr. Meyer are o mână bionică în valoarea de 30.000 de dolari, fiind cea mai avansată de pe piaţă, spune că are un „interes personal” în „explozia inovaţiei” din ultimii şase ani.

Citeşte şi Corpul uman poate anticipa evenimente din viitor

Specialiştii în robotică britanici Richard Walker şi Matthew Godden l-au construit pe Rex folosind membre şi organe artificiale în valoare de un milion de dolari – produsele a miliarde de dolari investiţi în cercetare – împrumutate de la laboratoarele celebre ale lumii.

Walker spune că robotul are aproximativ 70% din funcțiile unui om. Rex poate să se aşeze şi să se ridice în picioare cu ajutorul unui aparat folosit de oameni care și-au pierdut capacitatea de a merge din cauza unei leziuni la coloana vertebrală. De asemenea, el are o inimă care funcţionează  cu ajutorul unei pompe electronice și circulă sângele artificial, transportând oxigenul la fel ca sângele uman.

Printre componentele lui Rex se numără şi un braţ cu 26 de grade de mişcare, cu unul mai puţin decât mâna umană, care învaţă singură cum să funcţioneze, ochelari care trimit imagini unui microcip aflat în retină şi care trimite apoi impulsuri electrice către creier. Lui Rex îi lipseşte însă creierul, acesta fiind unul din organele pe care ştiinţa încă nu le poate construi. Realizat din miliarde de neuroni, este cea mai complexă structură din univers.