Omul de afaceri Dan Șucu intră pe piața media. Proprietarul Mobexpert va fi acționarul principal al Mediafax Group. Adrian Sârbu rămâne director general pentru încă 4 ani

Dan Șucu intră pe piața media, după ce actul de transfer, de la Mediafax Group către firma sa MediaMex Investments, a fost aprobat.

17 ian. 2023, 15:52
Omul de afaceri Dan Șucu intră pe piața media. Proprietarul Mobexpert va fi acționarul principal al Mediafax Group. Adrian Sârbu rămâne director general pentru încă 4 ani

Proprietarul Mobexpert, Dan Șucu, a intrat în posesia principalelor acțiuni ale Mediafax Group, al activității operaționale și a mărcilor Ziarul Financiar și Business Magazim, cu tot cu domeniile de internet, site-urile, echipamentele și personalul, potrivit Profit.ro.

Totodată, mandatul de director general al lui Adrian Sârbu a fost prelungit cu încă patru ani, până la finalul anului 2026. Dan Șucu a cumpărat de la ING Bank creanța pe care banca o avea asupra Mediafax Group, intrând pe piața media cu titlurile lui Adrian Sârbu.

Șucu a înființat firma MediaMax Investments, care a semnat convenția de plată a debitelor, în afara perioadei de reorganizare a Mediafax Group.

Grupul se află în insolvență de opt ani și singurele publicații care au mai rămas sunt Ziarul Financiar și Business Magazin. Scopul tranzacției este ca Dan Șucu să devinăprincipalul acționar.

ING a ajuns la un acord cu omul de afaceri, acesta devenind principalul creditor al grupului, cu un procent de peste 50%. În cazul unei vânzări forțate, valoarea pe piață a grupului a fost evaluată la aproape 5,7 milioane de euro.

Citește și: Ce salariu avea Valentin Teodosiu la ProTv. Actorul a dezvăluit cât i-a oferit Adrian Sârbu pentru patru ore de muncă pe săptămână

Grupul a cerut insolvența pe 16 decembrie 2014, având datorii totale de 40 de milioane de euro, decizia fiind semnată de judecătorul sindical la îmceputul anului 2015.

Compania a împrumutat de la ING Bank, în perioada 2010-2014, 17,7 milioane de euro pentru finanțarea capitalului de lucru. În momentul insolvenței, banca avea de recuperat suma de 15,4 milioane de euro. Între timp, Sârbu a mai vândut din active.

Adrian Sârbu, fondatorul grupului media, joacă rolul de administrator special, iar KPMG este administratorul judiciar al Mediafax Group. De-a lungul insolvenței, Sârbu a vândut treptat din afacerile sale media.

În 2019, Profit.ro a anunțat în premieră că omul de afaceri Radu Ioan Budeanu, fondatorul publicației Cancan, a cumpărat de la Mediafax Group mărcile Gândul, Prosport, Promotor, Descoperă, Ce se întâmplă Doctore?, Apropo TV și Go4IT. În același an, dezvoltatorul imobiliar One United Properties a cumpărat și marca The One, o revistă lunară gestionată de Andreea Esca.

Mediafax Group a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 4,2 milioane euro și o pierdere de 1,1 milioane euro. Numărul mediu de angajați ai grupului era de 132 de persoane.

Citește și: Averea impresionantă a CEO-ului Emag. Iulian Stanciu a renunţat la facultate: „Mai mult de jumătate dintre copiii de la ţară sunt analfabeţi funcționali”

Cine este Dan Şucu şi ce afaceri are

Principala afacere a lui Dan Șucu este retailerul de mobilă Mobexpert, care operează o rețea de 26 de magazine și opt fabrici, cu un total de 2.300 de angajați.

În ultimii ani, el și-a extins semnificativ investițiile și pe piața imobiliară. A lansat o nouă etapă de construcție din Arcadia Apartments, cu un pachet de 245 de apartamente, după ce a livrat circa 500 de unități în acest proiect.

În 2019, el a cumpărat sediul și tipografia grupului de presă Adevărul de la Adval Asset Management, firma care a preluat o parte din averea lui Dinu Patriciu, pentru 4,75 milioane de euro.

De asemenea, Şucu așteaptă ultimele avize pentru dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu 500 de apartamente, alături de un magazin Lidl, în locul fostei secții de rășini a Policolor din estul Bucureștiului și este implicat și în autorizarea unui ansamblu rezidențial cu peste 300 de apartamente lângă parcul Circului din București.

Șucu este și unul dintre fondatorii platformei de investiții ROCA, alături de frații Adrian și Dragoș Pavăl – proprietarii Dedeman, și acționarii CITR.