OMV, avertisment despre „frauda IBAN”. Cum trebuie să te fereşti de atacatori

OMV avertizează în privința unei fraude cibernetice care au luat amploare la nivel mondial în ultima perioadă.

02 mart. 2022, 00:03
OMV, avertisment despre „frauda IBAN”. Cum trebuie să te fereşti de atacatori

OMV, avertisment despre „frauda IBAN”. Astfel de atacuri nu pot fi împiedicate întotdeauna, însă le putem contracara astfel încât să nu ne afecteze activitatea, prin câteva măsuri de prevenție și prin atenție sporită.

OMV, avertisment despre „frauda IBAN”. Cum funcţionează schema de fraudare pusă la cale de atacatori

Reprezentanţii OMV vor să atragă atenția despre tipul de fraudă financiară, numit „Frauda IBAN”:

Prin acest tip de fraudă, atacatorii încearcă să primească bani fie modificând facturile existente, fie pretinzând că informațiile contului bancar s-au schimbat, astfel încât orice plată se va face în contul bancar al atacatorilor.

Echipa noastră face tot posibilul pentru a preveni astfel de atacuri dar, vă rugăm, de asemenea, să acordați atenție tuturor informațiilor care par suspecte.

Iată câteva aspecte care trebuie urmărite în mod special:

– Dacă primiți un e-mail în care informațiile contului bancar (IBAN) al OMV Petrom s-au modificat și vi se solicită să efectuați plata în noul cont sau să schimbați acest lucru în sistemul dumneavoastră

– Dacă primiți o factură prin e-mail sau prin poștă, unde IBAN-ul al OMV Petrom nu se potrivește cu IBAN-ul pe care îl aveți în sistemul dumneavoastră

– Dacă vi se cere să vă logați accesȃnd anumite link-uri malițioase sau accesȃnd ataşamente

– Dacă aceste e-mail-uri sunt scrise cu greșeli gramaticale sau cu erori de dactilografiere

– Dacă există și un alt beneficiar al plății menționat pe document în afară de OMV Petrom Marketing SRL

– Dacă există și o altă adresă a beneficiarului plății menționată pe document, în afară de Str. Coralilor 22, București

– Dacă adresa băncii menționate este în afara României

– Dacă adresele de e-mail ale expeditorului sunt modificate și arată similar domeniului nostru .petrom.com, de exemplu: petr0m.com sau pettrom.com.

Citeşte şi: STUDIU: În România, 1 din 5 companii a înregistrat cel puțin o situație de fraudă în ultimul an

OMV, avertisment despre „frauda IBAN”. La cine poţi apela dacă ai neclarități

Ce trebuie să faceți dacă apare unul dintre punctele de mai sus sau nu sunteți sigur de orice alt aspect referitor la un e-mail din partea OMV Petrom:

– Vă rugăm să așteptați înainte de a efectua plata indiferent de cât de urgent poate suna e-mail-ul; nu faceți plăti către OMV Petrom Marketing SRL în alte conturi IBAN decât cele pe care le cunoașteți deja sau le regăsiți pe facturi emise anterior; orice solicitare de modificare de cont IBAN pe care o veți primi în numele nostru, trebuie confirmată de dumneavoastră telefonic cu un reprezentant OMV Petrom

– Vă rugăm să contactați telefonic un reprezentant OMV Petrom prin intermediul unui număr pe care îl aveți în sistem (nu urmați niciodată instrucțiunile de comunicare furnizate în e-mail)

– Dacă reprezentantul OMV Petrom nu poate fi contactat, vă rugăm să informați managerul dumneavoastră și așteptați până la momentul în care persoana devine disponibilă.

Citeşte şi: Sirenele de război sună în toată Ucraina. Se cere ajutor de urgență: „Au mai multe avioane și ne bombardează orașele”