Sirenele de război sună în toată Ucraina. Se cere ajutor de urgență: „Au mai multe avioane și ne bombardează orașele”

Ministrul de Externe ucrainean Dmytro Kuleba a declarat marți, 1 martie, într-un interviu la CNN, că forțele aeriene au în vizor coloanele armatei ruse care se pregătesc să intre în marile orașe ale țării.

01 mart. 2022, 23:56

Război în Ucraina. Marţi a fost a șasea zi a războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina. Au avut loc noi bombardamente rusești asupra principalelor orașe ucrainene, Kiev și Harkov, iar la Ohtîrca, 70 de militari ucraineni au fost uciși după un atac al artileriei ruse asupra bazei lor. Alarmele anti-aeriene au sunat și în patru regiuni din vestul țării, una dintre ele aproape de granița cu Polonia. Potrivit unor noi imagini surprinse de satelit, coloana formată din câteva sute de vehicule militare ruseşti se întinde pe o lungime de 64 de kilometri și a ajuns aproape de Kiev.

Noi bombardamente la Kiev după ce Rusia a ameninţat cu noi atacuri şi a cerut civililor să părăsească oraşul. Turnul de televiziune din Kiev, vizat de un atac cu rachete
„Ne folosim de forțele aeriene pentru a distruge coloanele care se îndreaptă spre orașele noastre“, a declarat Kuleba într-un interviu acordat jurnalistei Christiane Amanpour.

Întrebat în cadrul interviului menționat ce ajutor are nevoie Ucraina din partea NATO și SUA pentru a face față învaziei Ruse, Kuleba a spus că țara sa este dominată aerian de Rusia.

„Problema este că Rusia domină pe cer. Piloții noștri luptă cu înverșunare împotriva lor, dar avem și pierderi. Așa că rușii își folosesc avioanele de luptă și bombardierele pentru a ataca orașele noastre și trebuie să contracarăm această amenințare. Acestea sunt cele mai urgente două cereri pe care le-am depus partenerilor noștri.

Luptăm în aer, dar fizic Rusia are de dislocat în Ucraina mai multe avioane decât noi. De aceea, punem atât de mult accent pe apărarea aeriană și pe forțele aeriene, precum și pe apărarea antirachetă. Avem nevoie de o mai bună protecție împotriva cerului”, a spus Ministrul de Externe ucrainean.

Avioane ruseşti de luptă Su-30 şi Su-35 aflate în zona de interdicţie aeriană de deasupra centralelor nucleare de la Cernobîl şi Zaporojie efectuează tiruri asupra unor obiective civile şi militare, a anunțat Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, citat de LB.ua.

Rușii au ales această tactică ca să fie siguri că avioanele lor nu vor fi doborâte de armata ucraineană. Nimeni nu ar risca să lovească un avion deasupra fostei centrale nucleare de la Cernobîl, deoarece s-au putea ajunge la un adevărat dezastru ecologic. Se cere închiderea spațiului aerian.

Război în Ucraina. Clădiri rezidenţiale distruse, explozii la Herson, coloana de tancuri lângă Kiev. „Ce e mai rău abia urmează!”
„Este foarte important ca Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi ţările membre NATO să ia în considerare de urgenţă închiderea spaţiului deasupra Ucrainei, creând aici o zonă de excludere aeriană“, a mai declarat Iuri Ignat, pentru sursa citată.

Rusia ar fi folosit bomba termobarică în atacul asupra Ucrainei.

Forţele ruse au intrat în oraşul Herson, anunţă un oficial ucrainean

Forţele ruse au intrat în oraşul Herson din sudul Ucrainei, dar autorităţile ucrainene controlează în continuare clădirea administraţiei municipale, a declarat marţi la televiziune un consilier în cadrul Ministerului de Interne ucrainean, Vadim Denisenko.

Potrivit imaginilor din satelit ale Maxar Technologies, la periferia capitalei ucrainene se află un convoi militar rusesc lung de 65 de kilometri. Acesta este format din vehicule blindate, tancuri și alte vehicule logistice. Întrebat despre cum este gestionată această amenințare, Kuleba a spus că nu poate vorbi în mod specific dacă forțele aeriene ucrainene lovesc și convoiul rusesc aflat la periferia Kievului.