ONG-uri: Plenul CES, care a avizat proiectul de HG privind salariul minim, nelegal

Reprezentanţii societăţii civile desemnaţi în Consiliul Economic şi Social avertizează, într-o scrisoare deschisă transmisă premierului şi ministrului Muncii, că plenul acestei structuri, care a avizat proiectul de act normativ al Guvernului privind majorarea salariului minim, funcţionează nelegal.
Marius Neagu
30 dec. 2015, 13:28
ONG-uri: Plenul CES, care a avizat proiectul de HG privind salariul minim, nelegal

Reprezentanţii asociaţiilor şi fundaţiilor selectate ca membri în Consiliul Economic şi Social (CES) l-au informat pe premierul Dacian Cioloş şi pe ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ana Costea, că deşi Guvernul ar fi trebuit, după intrarea în vigoare a Legii 248/2013, să îi retragă pe cei 15 membri desemnaţi, pentru a permite funcţionarea unui nou plen, care să includă reprezentanţii societăţii civile, acest lucru nu s-a întâmplat, iar avizul de marţi pentru stabilirea salariului minim pentru anul 2016 a fost dat de vechiul plen, care funcţionează nelegal.

Potrivit Legii 248/2013, CES este o instituţie publică de interes naţional, tripartită, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel naţional dintre organizaţiile patronale, organizaţiile sindicale şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale ai societăţii civile.

„După intrarea în vigoare a Legii 248/2013, Guvernul României ar fi trebuit să retragă pe cei 15 membri desemnaţi, pentru a permite funcţionarea unui nou plen, care să includă reprezentanţii societăţii civile. Acest lucru nu s-a întâmplat nici până în decembrie 2015, în plenul CES fiind nominalizaţi încă domnii Ion Ghizdeanu (ca vicepreşedinte din partea Comisiei Naţionale de Prognoză) şi Constantin Zorilă (din partea Secretariatului General al Guvernului), „, se arată în scrisoare deschisă transmisă premierului şi ministrului Muncii.

Reprezentanţii societăţii civile precizează că, prin Legea 222/2015, structura CES a fost confirmată cu 45 de membri, 15 membri reprezentanţi ai structurilor patronale, 15 reprezentanţi ai structurilor sindicale şi 15 reprezentanţi ai structurilor asociative. În luna septembrie 2015, printr-o procedură de selecţie publică şi, ulterior, prin decizie a primului ministru, au fost confirmaţi cei 15 membri ai structurilor asociative

„Actualul plen însă nu funcţionează şi, considerăm noi, este în afara cadrului legal, graţie unor mecanisme de protecţie introduse în Lege: (a) plenul anterior îşi continuă activitatea «până la data constituirii noului plen», (b) plenul Consiliului Economic şi Social se consideră legal constituit la data validării a cel puţin 24 de membri, cu condiţia ca fiecare parte să fie reprezentată de cel puţin opt persoane”, se mai arată în documentul citat.

Legea 222/2015 prevede că „dacă noul plen nu s-a constituit până la data expirării mandatului plenului în funcţiune” (n.n. dată de expirare nereglementată), „secretarul general al Consiliului Economic şi Social are obligaţia ca, după verificarea şi validarea a cel puţin 24 de membri, câte opt membri de fiecare parte, să convoace prima şedinţă a noului plen, într-un termen care nu poate depăşi 15 zile calendaristice.”

În cadrul Regulementului de organizare şi funcţionare, adoptat în septembrie 2015 de vechiul plen, sunt cerute ca documente necesare validării o adeverinţă CNSAS care să ateste că membrul CES în curs de validare „nu a făcut poliţie politică”, cât şi o declaraţie pe proprie răspundere dată de respectivul membru că a avut ori nu calitatea de lucrător al securităţii sau de colaborator al acesteia.

„Cele două documente sunt redundante, simpla declaraţie pe propria răspundere fiind suficientă în etapa validării. Practica curentă confirmă faptul că obţinerea adeverinţei de la CNSAS durează minim şase luni şi este asumată prin prezentarea unei declaraţii pe propria răspundere. De altfel, acest mecanism este folosit şi pentru alegerile din România, la momentul depunerii candidaturilor fiind suficientă declaraţia pe proprie răspundere, adeverinţele fiind eliberate ulterior, la intervale mai mari sau mai mici, pentru parlamentari care au deja depus jurământul de validare a manadatului”, se semnalează în scrisoare deschisă.

Reprezentanţii societăţii civile din structura CES susţin că amânarea validării membrilor CES până la eliberarea adeverinţei CNSAS este de fapt o metodă de a amâna constituirea noului plen şi excede nevoii Legii care cere adeverinţă CNSAS, dar nu condiţionează validarea de obţinerea ei.

„Noul plen se putea constitui cel mai târziu în luna noiembrie 2015, în condiţiile în care există deja opt membri validaţi. De la acel moment, responsabilitatea constituirii noului plen aparţine uneia dintre celelalte două părţi (patronatele şi sindicatele), care par să aibă un interes în neclarificarea situaţiei. Atâta vreme cât statul are constituită o instituţie legală cu un rol important în consultarea părţilor interesate, această instuţie trebuie să funcţioneze legal. (…) Vă scriem în numele celor 15 reprezentanţi ai societăţii civile şi vă rugăm să sprijiniţi măsurile pe care le consideraţi necesare pentru intrarea în legalitate a CES şi pentru, mai ales, o funcţionare normală a acestei instituţii”, se mai arată în scrisoarea transmisă celor doi demnitari.

Consiliul Economic şi Social s-a întrunit, marţi după-amiază, pentru a aviza proiectul de hotărâre a Guvernului privind creşterea salariului minim la 1.250 de lei începând de la 1 mai, în condiţiile în care miercuri, în ultima şedinţă a Guvernului, ar trebui adoptat acest act normativ.

Sindicatele au cerut, în şedinţa CES, creşterea salariului minim la 1200 de lei de la 1 ianuarie sau la 1275 de lei de la 1 mai, în timp ce patronatele şi Guvernul au susţinut majorarea salariului la 1250 de lei începând cu luna mai, a declarat, marţi, preşedintele CES, Florian Costache.

El a explicat că avizul Consiliului este consultativ, astfel că, deşi sindicatele nu sunt de acord în totalitate cu acest proiect, acesta va intra în forma actuală în şedinţa de miercuri a Executivului.

De altfel, Hotărârea privind majorarea salariului minim pe economie la 1250 de lei începând cu luna mai se află pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului, ultima din acest an.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Gata! Avem rezultatele Exit Poll ora 23.00 CURS, AVANGARDE și ARA, sondaj INSCOP. Top voturi candidați în lupta pentru Cotroceni
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Pleacă sau nu din televiziune a lui Andi Moisescu? Vedeta Apropo TV a clarificat subiectul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
ȘOC TOTAL! Nicușor Dan a câștigat în Diaspora, după numărarea primelor voturi
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale, turul întâi. Simion și Antonescu intră în turul 2
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Primele rezultate la alegerile prezidențiale! Cine ajunge în Turul 2
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce