ONG-uri şi asociaţii civice cer Guvernului să renunţe la ordonanţele de urgenţă privind modificarea Codurilor penale

Reprezentanţii societăţii civile - organizaţii neguvernamentale şi comunităţi civice - solicită Guvernului să renunţe la ordonanţele de urgenţă privind modificarea Codurilor penale.

RomaniaTV.net
03 apr. 2019, 14:55
ONG-uri şi asociaţii civice cer Guvernului să renunţe la ordonanţele de urgenţă privind modificarea Codurilor penale

„Solicităm Guvernului României să renunţe la ordonanţele de urgenţă privind modificarea Codurilor penale. Pregătim proteste în stradă”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de Iniţiativa România.

Organizaţiile neguvernamentale şi comunităţile civice semnatare, printre care Corupţia Ucide, Iniţiativa România, #REZISTENŢA, Rezistenţa din Diaspora, VeDem Just – Asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie, somează Guvernul să nu adopte nici în şedinţa de miercuri şi nici ulterior o ordonanţă de urgenţă care să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală.

„Nu există niciun temei rezonabil care să justifice urgenţa, astfel că punerea acestor două legi deosebit de importante în acord cu deciziile Curţii Constituţionale a României se poate efectua prin procedura legislativă normală, în Parlament. Interesele unor persoane din conducerea actualei majorităţi parlamentare, persoane condamnate definitiv, în primă instanţă şi/ sau urmărite penal, care de mai bine de doi ani exercită cu rea-credinţă demnităţile publice pe care le-au ocupat, direct sau indirect, în urma alegerilor parlamentare de la 11 decembrie 2016, nu constituie temeiuri rezonabile pentru adoptarea unei anumite legislaţii prin proceduri excepţionale. Guvernul României, chiar dacă este condus de o persoană fidelă preşedintelui Camerei Deputaţilor şi PSD, al cărui cazier penal este notoriu, nu este avocatul acestor domni şi doamne. Membrii Guvernului se află în serviciul public şi ar face bine să nu uite asta”, se precizează în comunicatul citat.

De asemenea, reprezentanţii societăţii civile semnatare îi solicită ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să oprească orice tentativă de modificare a Codurilor penale.

„Cerem în mod special ministrului Justiţiei, dl Tudorel Toader, autorul proiectelor de ordonanţă de urgenţă în domeniul justiţiei, al legislaţiei penale şi procesual penale, respectiv autorul infamei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019, care a determinat proteste fără precedent ale magistraţilor, să oprească în acest moment orice tentativă de modificare a Codurilor penale. Iar dacă planurile despre existenţa cărora există informaţii în presă nu vor fi abandonate vom rămâne în stradă până la demisia doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă şi, implicit, a întregii echipe guvernamentale. (…) Cu acelaşi avertisment, cerem imperios Guvernului României să se abţină de la adoptarea de noi ordonanţe de urgenţă, indiferent de domeniu, dacă nu sunt cu adevărat şi obiectiv urgente, cel puţin până la publicarea rezultatelor referendumului din 26 mai 2019”, relevă comunicatul.

Potrivit sursei citate, statul român trebuie să revină în serviciul public. „Oamenii acestei ţări trăiesc sub imperiul unei presiuni enorme legate de justiţie, de legislaţia penală şi procesual-penală deja de prea mult timp şi trebuie lăsaţi să îşi vadă de vieţile lor, nestingheriţi de politicieni condamnaţi sau cu dosare penale. Iar statul român trebuie să revină în serviciul public, al interesului general, aşa cum a fost gândit de părinţii săi fondatori, la Mica şi la Marea Unire”, se subliniază în comunicat. 

Citeşte şi: 12 ambasade se declară profund îngrijorate de integritatea sistemului judiciar din România. Dăncilă: „Să arate respect”