Onţanu, câştigător din primul tur în 2008, îşi păstrează popularitatea şi în 2012

Ultimul sondaj de opinie realizat în Bucureşti, cu o săptămână înainte de alegeri, de Money Channel Institute, scoate în evidenţă faptul că doar unul dintre cei doi primari de sector care câştigau din primul tur alegerile din 2008 îşi păstrează popularitatea şi în 2012. Este vorba de Neculai Onţanu care, conform cercetării sociologice, ar obţine peste 71% din voturile cetăţenilor Sectorului 2.

RomaniaTV.net
04 iun. 2012, 21:41
Onţanu, câştigător din primul tur în 2008, îşi păstrează popularitatea şi în 2012

În acest context, propunem o analiză a modului în care au votat bucureştenii în 2008 pornind de la premisa că votul oamenilor reprezintă cea mai bună prognoză pentru ceea ce se va întâmpla la alegerile locale de duminică, 10 iunie.

Astfel, ţinând cont că alegerea primarilor se va desfăşura într-un singur tur de scrutin, vom folosi ca termen de comparaţie modul în care au votat bucureştenii acum patru ani, în primul tur de la alegerile locale. 

Datele oficiale ale Biroului Electoral Central arată că în 2008 doar doi candidaţi la primăriile de sector au reuşit să fie aleşi fără emoţii, încă din primul tur. Este vorba de Neculai Onţanu care a câştigat detaşat alegerile din 1 iunei 2008 la sectorul 2 şi Negoiţă la Sectorul 3 aflat acum într-o bătălie strânsă cu celălalt Negoiţă.

Restul candidaţilor intraţi în cursă au avut nevoie de turul al II-lea, deoarece în primul tur nu au reuşit să obţină majoritatea de 50% plus 1 din voturi. Astfel, la Sectoarele 1, 4, 5 şi 6, primarii în funcţie au avut nevoie de turul 2 în condiţiile în care în primul tur al alegerilor locale din 2008 au obţinut scoruri între 36% şi 39%.

Popularitatea lui Neculai Onţanu se explică atât prin realizările sale din timpul mandatului dintre care se distinge cel mai ambiţios program de reabilitare termică a blocurilor, dar şi prin faptul că primarul Sectorului 2 a avut cea mai curată şi decentă campanie electorală dintre toţi candidaţii la primăriile din Bucureşti.