ONU a ratificat Pactul global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată

Adunarea Generală a ONU a ratificat miercuri cu o majoritate foarte puternică Pactul global cu privire la migraţie, destinat să consolideze cooperarea internaţională pentru ''o migraţie sigură, ordonată şi reglementată'' şi care a fost adoptat la începutul lunii decembrie, la Marrakech (Maroc), de 165 de ţări membre ale Naţiunilor Unite.

19 dec. 2018, 18:00
ONU a ratificat Pactul global pentru o migraţie sigură, ordonată şi reglementată

În timpul votului, 152 de ţări s-au pronunţat în favoarea Pactului, 12 s-au abţinut, iar cinci au votat împotrivă, între care SUA şi Ungaria.

În luna iulie, toate cele 193 de ţări membre ale ONU, cu excepţia SUA, au finalizat textul pactului, care nu are un caracter obligatoriu. De atunci însă, documentul a devenit ţinta criticilor politicienilor europeni de extremă dreapta care susţin că el poate duce la noi valuri masive de migranţi către Europa, potrivit Agerpres.

Pactul consemnează atât principii – apărarea drepturilor omului, ale copiilor sau recunoaşterea suveranităţii naţionale – cât şi propuneri pentru ajutarea ţărilor să facă faţă migraţiei, cum ar fi schimbul de informaţii şi expertiză, integrarea migranţilor etc. El interzice totodată detenţiile arbitrare şi nu autorizează arestările decât ca ultimă soluţie.

Citeşte şi ONU adoptă printr-o hotărâre „istorică” un Pact Mondial

Textul, care cuprinde aproximativ 40 de pagini, ”favorizează cooperarea internaţională în materie de migraţie între toţi actorii competenţi, conştienţi fiind că niciun stat nu poate gestiona singur problema migraţiilor”, simultan cu ”respectarea suveranităţii statelor şi a obligaţiilor ce le revin din dreptul internaţional”, potrivit Agerpres.

Pactul detaliază 23 de obiective, printre care ”lupta împotriva factorilor negativi şi a problemelor structurale care împing persoane să-şi părăsească ţara de origine”, ”salvarea de vieţi”, ”întărirea acţiunii transnaţionale în faţa traficului de migranţi”, ”nerecurgerea la plasarea în retenţie administrativă a migranţilor decât în ultimă instanţă” sau ”asigurarea accesului migranţilor la servicii de bază”.

Semnatarii se angajează, de asemenea, să creeze ”o platformă globală de informaţii care va servi drept sursă publică de date online” cu privire la migraţii, precum şi ”o reţea a Naţiunilor Unite consacrată migraţiilor” şi de care va răspunde Organizaţia Internaţională pentru Migraţii.


loading...