ONU avertizează: Vaccinarea obligatorie nu este acceptabilă „în orice circumstanţă”. Trebuie neapărat respectate drepturile omului

Vaccinarea obligatorie este necesar să respecte drepturile omului, iar o vaccinare cu forţa nu este niciodată acceptabilă, avertizează Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.

08 dec. 2021, 18:27
ONU avertizează: Vaccinarea obligatorie nu este acceptabilă „în orice circumstanţă”. Trebuie neapărat respectate drepturile omului

”În niciun caz oamenii nu trebuie să fie vaccinaţi cu forţa, chiar dacă refuzul unei persoane de a se supune unei vaccinări obligatorii poate avea consecinţe legale, de exemplu o amendă”, avertizează, într-un mesaj video Michelle Bachelet. Ea a avertizat că trebuie luate în considerare considerente importante privind drepturile, înainte de a impune vaccinarea obligatorie.

Trebuie să respecte principiile legalității, necesității, proporționalității și nediscriminării”, a subliniat Bachelet, în cadrul unui seminar al Consiliului pentru Drepturile Omului, potrivit RFI.

Citeşte şi Vaccinare obligatorie pentru medici şi poliţişti în Cehia

Înaltul Comisar ONU a admis că obiectivele urmărite de țările care consideră ca vaccinarea să fie obligatorie, pentru combaterea pandemiei, au fost „desigur, de cel mai înalt nivel de legitimitate și importanță”, dar ea a insistat că „vaccinarea obligatorie ar trebui folosită numai atunci când este necesar să se atingă obiective convingătoare de sănătate publică şi numai atunci când măsurile mai puțin intruzive, cum ar fi purtarea măștii și distanțarea socială, nu reușesc să atingă aceste obiective de sănătate publică”.

Citeşte şi Ursula von der Leyen vrea vaccinare obligatorie în Europa. Alexandru Rafila nu e de acord: „Vaccinarea trebuie să fie un act voluntar”

Bachelet a mai subliniat, de asemenea, că pentru ca obligativitatea să fie „în conformitate cu principiile fundamentale ale drepturilor omului de egalitate și nediscriminare, țările trebuie să asigure furnizarea de vaccinuri, iar acestea să fie cu adevărat accesibile”.