ONU cere anchetă independentă în cazul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

ONU cere o anchetă independentă și imparțială în cazul asasinării, în 2018, a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, informează DPA, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
24 dec. 2019, 08:57
ONU cere anchetă independentă în cazul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi

„Secretarul general continuă să sublinieze necesitatea unei anchete independente şi imparţiale privind această crimă pentru a asigura examinarea completă şi stabilirea răspunderii pentru încălcări ale drepturilor omului comise în acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU (Antonio Guterres). Dujarric a amintit și angajamentul ONU de a se asigura libertatea de expresie şi protecţia jurnaliştilor, dar şi îndelungata opoziţie faţă de pedeapsa cu moarte.

Nu mai puțin de cinci saudiți au fost condamnați la moarte în procesul uciderii jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi, a anunțat luni procurorul general al Arabiei Saudite. Pe de altă parte însă, nu există nicio acuzaţie împotriva lui Saud al-Qahtani, consilier apropiat al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman. La rândul său, număr doi al serviciului de informaţii saudit, generalul Ahmed al-Assiri, a fost achitat.

Jamal Khashoggi, jurnalistul care era colaborator al publicaţiei „Washington Post”, a fost ucis la 59 de ani, în octombrie 2018, în incinta consulatului Arabiei Saudite de la Istanbul. Jurnalistul saudit a fost strangulat şi corpul său dezmembrat de o echipă de agenţi veniţi special de la Riad. Acea operațiune a afectat imaginea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, suspectat că a comandat asasinatul.

 

Citește și:

Cinci persoane, condamnate la moarte după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi UPDATE