ONU cere un AJUTOR UMANITAR de 301 milioane de dolari pentru Filipine

ONU a lansat marţi un apel la donaţii în valoare de 301 milioane de dolari (aproximativ 225 milioane de euro) pentru a veni în ajutorul statului filipinez, devastat de taifunul Haiyan, care s-ar fi soldat cu cel puţin 10.000 de morţi , relatează AFP, citată de Mediafax.

RomaniaTV.net
12 nov. 2013, 16:03

”Am lansat un plan de acţiune care se concentrează pe hrană, sănătate, salubritate, adăposturi, îndepărtarea dărâmăturilor, precum şi protecţia celor mai vulnerabili şi sper că donatorii noştri vor fi, într-adevăr, generoşi”, a declarat coordonatoarea operaţiunilor umanitare ale ONU, Valerie Amos.

Acest plan, prevăzut să se desfăşoare până la sfârşitul lunii mai, „se ridică la 301 milioane de dolari” americani, a adăugat ea, precizând că această sumă nu include cei 25 de milioane de dolari americani promişi de ONU, relatează AFP citată de Mediafax

Bilanţul uman şi amploarea pagubelor cauzate de trecerea, vineri, a unuia dintre cele mai puternice taifunuri care au atins vreodată uscatul, însoţit de rafale de vânt de peste 300 de kilometri pe oră şi valuri de cinci metri, rămân dificil de evaluat.

Citeşte şi Taifunul Haiyan s-a văzut şi din spaţiu. Imaginile celui mai violent ciclon al anului FOTO

Ultimul bilanţ oficial al Guvernului filipinez anunţa 1.774 de morţi, în timp ce ONU a evocat că este posibil să-şi fi pierdut viaţa 10.000 de persoane doar în oraşul Tacloban, pe Insula Leyte, una dintre cele mai afectate, unde apa potabilă şi curentul electric lipsesc, iar hrana este raţionalizată.

„În acest moment, este extrem de dificil să avem chiar şi cea mai mică idee despre nevoile imediate”, a notat Valerie Amos, care a remarcat „generozitatea” şi reacţia din ultimele zile a comunităţii internaţionale.

Citeşte şi Minunea din Filipine: O femeie a născut în timpul taifunului Haiyan, printre dărâmături FOTO

Numeroase ţări, ONG-uri şi agenţii internaţionale au promis provizii şi ajutoare financiare.

Portavionul american George Washington şi alte nave ale Marinei americane au părăsit marţi portul din Hong Kong, cu 7.000 de marinari la bord, pentru a ajunge cât mai repede pe arhipelag.