ONU le cere lui Putin şi Erdogan să discute urgent pentru a evita o „baie de sânge” la Idlib, în Siria

Trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, le-a cerut marţi preşedintelui rus Vladimir Putin şi omologului său turc Recep Tayyip Erdogan să discute de urgenţă 'la telefon' pentru a evita o baie de sânge la Idlib, în Siria, informează AFP.

RomaniaTV.net
04 sept. 2018, 16:19
ONU le cere lui Putin şi Erdogan să discute urgent pentru a evita o „baie de sânge” la Idlib, în Siria

Într-o conferinţă de presă la Geneva, Staffan de Mistura a lansat un apel către ‘preşedintele Putin şi preşedintele Erdogan să discute şi să găsească o soluţie, o soluţie soft la această criză’, apreciind că această convorbire telefonică ar trebui să aibă loc înainte de summitul între preşedintele iranian Hassan Rouhani cu omologii său rus şi turc la 7 septembrie în Iran, dată fiind urgenţa situaţiei.

‘O convorbire telefonică între cei doi (Putin şi Erdogan) ar face diferenţa’, a spus el, argumentând că cei doi preşedinţi au reuşit să discute şi să ‘găsească o formulă’ în timpul asediului de la Alep, un alt bastion insurgent.

‘Am văzut în presă că guvernul (sirian) a stabilit termen în jurul zilei de 10 septembrie, de unde şi sentimentul de urgenţă’ pentru Idlib, a adăugat emisarul ONU.

La rândul său, Parisul a apreciat marţi că trebuie lăsată uşa ‘deschisă negocierilor’ pentru a evita o ‘situaţie dramatică’ în provincia Idlib, ultimul bastion important al insurgenţilor în Siria, asupra căruia planează ameninţarea unei ofensive din partea regimului de la Damasc.

‘Regimul şi cei care îl susţin au sentimentul că au câştigat războiul’, dar ‘nu câştigăm niciodată războiul dacă nu ştim să câştigăm pacea’, a declarat pentru AFP ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, după o vizită la Abu Dhabi.

‘Este important astăzi să fie deschisă calea pentru negocieri, şi nu pentru confruntare. În caz contrar, ne îndreptăm spre o situaţie dramatică, în special pentru civili’, a afirmat ministrul francez.

Provincia Idlib, situată în nordul Siriei la frontiera cu Turcia, găzduieşte în prezent circa 2,9 milioane de persoane, între care 1,4 milioane de rebeli şi civili transferaţi în masă din bastioanele insurgente care au căzut în mâinile regimului în urma unor ofensive sângeroase. Conform ONU, aici s-ar afla în prezent circa 10.000 de combatanţi antiregim în cadrul grupării Al Nusra.

‘Să încercăm să facem ca ultima bătălie majoră în conflictul sirian să se încheie cu negocieri, şi nu cu o baie de sânge’, a avertizat Mistura, reiterându-şi disponibilitatea de a se deplasa pe teren pentru a obţine un coridor umanitar pentru evacuarea voluntarilor civili.

Cel puţin nouă civili, între care cinci copii, au fost ucişi marţi în urma unor raiduri ale aviaţiei ruse în provincia Idlib, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). ‘Avioanele ruseşti au bombardat din nou provincia Idlib după o pauză de 22 de zile’, a indicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Raidurile survin la o ‘zi după loviturile rebelilor împotriva forţelor regimului în provincia vecină Latakia, soldate cu trei morţi’, conform OSDO, o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Londra, dar care dispune de surse de informare pe întreg teritoriul Siriei.

Potrivit experţilor, o eventuală ofensivă asupra Idlib ar fi limitată şi nu ar viza decât sectoare periferice situate în proximitatea zonelor aflate sub controlul regimului.

Conform ONU, o ofensivă împotriva Idlib ar putea duce la strămutarea a circa 800.000 de persoane şi ar putea provoca o ‘catastrofă umanitară’.