Operaţiunea antiteroristă din EuroMaidan: FSB spune că a apărat Ambasada Rusiei din Kiev

Serviciile secrete ruse, FSB, au admis, sâmbătă, că un înalt responsabil de-al lor se afla la Kiev în timpul violenţelor armate din februarie, din EuroMaidan, însă doar pentru a asigura securitatea Ambasadei Rusiei, neavând alte ordine.

RomaniaTV.net
05 apr. 2014, 15:23
Operaţiunea antiteroristă din EuroMaidan: FSB spune că a apărat Ambasada Rusiei din Kiev

„Confirmăm că (generalul FSB) Serghei Besseda se afla la Kiev în perioada 20-21 februarie, pentru a determina nivelul de securitate necesar pentru apărarea Ambasadei Rusiei în Ucraina şi a altor clădiri ruse în Kiev„, a declarat o sursă de informaţie a FSB, citată de agenţiile de presă ruseşti, potrivit Agerpres.

Ofiţerul a avut întrevederi cu responsabili ai SBU, serviciile de securitate ucrainene, şi a solicitat o întâlnire cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, însă fără succes, a adăugat sursa. El „nu avea alte ordine” pentru misiunea sa de două zile.

Noile autorităţi ucrainene, instalate după prăbuşirea regimului pro-rus, au acuzat joi serviciile secrete ruseşti că ar fi permis infiltrarea unor trăgători camuflaţi în timpul manifestaţiilor din Evromaidan (Piaţa Independenţei), soldate cu 90 de morţi.

Citeşte şi Documentul secret al Kremlinului: Rusia vrea să anexeze toate regiunile ruseşti din Ucraina, inclusiv Kievul

Noul şef al SBU, Valentin Nalivaicenko, a declarat că „agenţi FSB au participat la planificarea şi punerea în aplicare a presupusei operaţiuni antiteroriste„. Nalivaicenko a făcut aceste declaraţii – dezminţite imediat de FSB – la prezentarea rezultatelor preliminare ale anchetei pe marginea acelor tiruri ucigaşe. La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a cerut ca generalul Besseda să fie interogat cu privire la motivele vizitei sale din 20 februarie de la Kiev.

Moscova şi tabăra pro-rusă au acuzat mişcările naţionaliste ucrainene, în special grupul de extremă dreapta Pravîi Sektor, că ar fi responsabile de tiruri.