Opinii surpriză ale italienilor: aşteptăm mai mulţi emigranţi

Un sondaj de opinie realizat de agenţia de ştiri Associated Press şi institutul socio-politic GfK a relevat faptul că două treimi dintre italieni consideră fenomenul afluxului de emigranţi legali ca fiind bun pentru ţara lor. Mai mult, aceştia aşteaptă noi emigranţi în Peninsulă.

RomaniaTV.net
24 nov. 2011, 07:10
Opinii surpriză ale italienilor: aşteptăm mai mulţi emigranţi

Rezultatele sondajului sunt surprinzătoare ţinînd cont de ideile îndelung vehiculate în cadrul opiniei publice şi mass-media italiene care asociază străinii cu infracționalitatea și racilele sociale, scrie The Washington Post.

Mulți italieni – cu exemplul proeminent al fostului premier Silvio Berlusconi – au blamat îndelung relativ proaspătul fenomen imigrațional din Italia pentru un spectru larg de probleme ale țării pornind de la creșterea șomajului până la traficul de droguri, creștera ratei violurilor sau a criminalității. Dar sondajul AP-GfK, desfășurat săptămâna trecută, a relevat faptul că 67% dintre italienii selectați într-un eșantion de studiu de 1.025 de persoane adulte, reprezentativ la nivel național, au declarat că imigrația legală este un lucru benefic Italiei. În același timp aproape 60% dintre cei chestionați au precizat că în Italia încă mai nevoie de imigranți.

Analiștii au comentat miercuri că opinia publică italiană începe un fenomen de scindare cu privire la chestiunea imigrației: o mare parte dintre italieni rămân ostili celor veniţi dinafara ţării deoarece se tem pentru securitatea lor în timp ce un procent important al populației din Peninsulă își dă seama că imigranții vor face multe dintre meseriile pe care italienii nu le preferă.

Cei din urmă, mai spun analiștii, sunt cei conștienți de fenomene precum supra-aglomerarea sistemului de pensii italian sau îmbătrânirea accelerată a populației țării. „Este vorba de o atitudine de izolare schizofrenică, ce percepe, la nivel intelectual, necesitatea forţei de muncă din import dar nu acompaniază această idee de o deschidere umană şi socială asupra implicaţiilor migraţiei”, spune Ferrucio Pastore, liderul grupului de analiză Forumul Internaţional şi European de Cercetări în domeniul Imigraţiei.

Marţi preşedintele italian Giorgio Napolitano a cerut Parlamentului de la Roma urgentarea legii care oferă automat cetăţenie italiană copiilor de imigranţi ce se nasc pe teritoriul ţării. El a subliniat că imensa datorie publică a Italiei va fi tot mai dificil de achitat fără contribuţia imigranţilor la economia ţării. Discursul preşedintelui a generat, totuşi, un cor de proteste din partea politicienilor de dreapta, mai ales din cadrul grupării Liga Nordului, care au sugerat că vor ridica baricade în jurul Parlamentului de la Roma dacă legea cetăţeniei pentru copiii imigranţilor va intra, fie şi numai, în dezbatere.

Poate nu e însă surprinzător că majoritatea italienilor care se pronunţă pro-imigraţie provin, conform recentului sondaj, tot din Nordul puternic industrializat al Italiei (fieful politic al Ligii Nordului) în timp ce vocile anti-imigrație se ridică, cu precădere, din sudul sărac al Peninsulei, unde șomajul și infracționalitatea fac ravagii. Valul de refugiați din nordul Africii, măturat de frământări armate și sociale, pare să fi dat, în acest an, o lovitură fatală deschiderii cosmopolite pe care o mai avea populația din sudul Italiei.