Oportunitate pentru Gigi Becali: jucătorii celebri care sunt liberi de contract, disponibili pentru FCSB

Va schimba Gigi Becali strategia la FCSB, după ce echipa sa a fost eliminată fără drept de apel din preliminariile Conference, de Nordsjaelland? Latifundiarul din Pipera are la dispoziție o mulțime de vedete din fotbal, care ar putea veni gratis la vicecampioană.

19 aug. 2023, 10:14
Oportunitate pentru Gigi Becali: jucătorii celebri care sunt liberi de contract, disponibili pentru FCSB

Din 2015 nu a mai izbutit Gigi Becali să cucerească titlul în Liga I, iar în cupele europene, FCSB nu mai reușește să se califice nici măcar în Conference League, noua competiție creată special pentru cluburile care n-au loc în Europa League. În urma confruntării cu Nordsjaelland (0-0 în tur, 2-0 în retur, pentru play-off-ul Conference), afaceristul s-a resemnat. A recunoscut că „atât poate” și că adversarul a fost net superior.

În ciuda evoluțiilor modeste ale echipei sale în ultimii ani, patronul din Pipera nu a schimbat strategia. Gigi Becali continuă să cumpere jucători cu mici sclipiri în Liga I, dar puțini reușesc să confirme la echipa sa. Și mai puțini sunt cei ce reușesc să facă o figură frumoasă în afară.

O strategie pe care Gigi Becali nu a mai abordat-o de mult timp este reorientarea bugetului de transferuri pentru salarii mai mari, pentru nume sonore din fotbal, care au confirmat de-a lungul timpului la echipe mari, jucători cu prezențe în naționale, obișnuiți cu meciurile tari.

Lui Gigi Becali nu-i mai ies pariurile

Sezonul trecut, Gigi Becali a cheluit 5,4 milioane pentru transferuri: 1,7 milioane a achitat numai pentru David Miculescu și 1,5 pentru Andrea Compagno. Acum, afaceristul se arată dezamăgit de investiții. Nu a câștigat nici campionatul, nici nu s-a calificat în grupele unei cupe europene.

Patronului nu prea îi mai ies pariurile și nici nu se omoară cu creșterea de fotbaliști tineri.

O alternativă la achizițiile scumpe de jucători din Liga I ar fi pentru Gigi Becali ar fi transferul de jucători cu nume, care sunt liberi de contract. Astfel, i-ar aduce gratis. Patronul ar avea garanția experienței, a performanțelor jucătorilor respectivi. De asemenea, ar putea da lovituri de imagine, care s-ar putea converti în profituri consistente. „Vedetele” ar veni pe salarii mai mari decât cele obișnuite din Liga I, dar mult mai mici decât în perioadele în care erau în vârf de formă.

Astfel, cu un efort financiar mai semnificativ, Gigi Becali ar putea aborda o strategie asemănătoare cu cea a echipelor puternice din Grecia și Turcia, care de-a lungul timpului s-a dovedit a fi mai de succes decât cea a FCSB-ului, dacă vorbim strict despre performanțele europene, generatoare de venituri deloc neglijabile.

Jucători disponibili pentru FCSB

Iată ce jucători cu nume, liberi de contract are la dispoziție Gigi Becali, în baza unui scurt research pe care l-am efectuat pe portalul Transfermarkt:

  • David de Gea (portar) – 32 de ani, 13 milioane de euro;
  • Luis Chavez (mijlocaș defensiv) – 27 de ani, 8 milioane de euro;
  • Jesse Lingard (mijlocaș ofensiv) – 30 de ani, 8 milioane de euro;
  • Xeka (mijlocaș central) – 28 de ani, 6 milioane de euro;
  • Alfredo Morelos (atacant central) – 27 de ani, 6 milioane de euro;
  • Robert Pereyra (mijlocaș central) – 32 de ani, 6 milioane de euro;
  • Eden Hazard (aripă stânga) – 32 de ani, 5 milioane de euro;
  • Han-Noah Massengo (mijlocaș defensiv) – 22 de ani, 5 milioane de euro;
  • Axel Tuanzebe (fundaș central) – 25 de ani, 4,5 milioane de euro;
  • Sergio Ramos (fundaș central) – 37 de ani, 4,5 milioane de euro;
  • Santi Mina (atacant central) – 27 de ani, 4 milioane de euro;
  • Reggie Cannon (fundaș dreapta) – 25 de ani, 4 milioane de euro;
  • Yairo Moreno (fundaș stânga) – 28 de ani, 4 milioane de euro;
  • Alexis Sanchez (atacant central) – 34 de ani, 4 milioane de euro.

Pe listă se află jucători inaccesibili pentru echipele din România, dar și unii cu așteptări mai „pământene” privind aspectele contractuale.

De asemenea, printre jucătorii celebri liberi de contract se mai numără: Steven Nzonzi (34 de ani), Timoue Bakayoko (29 de ani), Roberto Soriano (32 de ani), Mariano Diaz (30 de ani), Yann M’Vila (33 de ani), Andre Ayew (33 de ani), Ishak Belfodil (31 de ani), Karim Bellarabi (33 de ani), Phil Jones (31 de ani), Islam Slimani (35 de ani), Adrien Silva (34 de ani), Matija Nastasic (30 de ani), Joao Moutinho (36 de ani), Morgan Schneiderlin (33 de ani), Aleix Vidal (33 de ani), Stefano Sturaro (30 de ani), Stevan Jovetic (33 de ani), Bas Dost (34 de ani), Nelson Oliveira (32 de ani), Thulani Serero (33 de ani), Bruno Peres (33 de ani), Collins Fai (31 de ani) – fost jucător la Dinamo, Theo Walcott (34 de ani), Nicolas N’Koulou (33 de ani), Danny Rose (33 de ani), Faouzi Ghoulam (32 de ani), Radja Nainggolan (35 de ani), Jerome Boateng (34 de ani), Marc Muniesa (31 de ani), Jose Izquierdo (31 de ani), Luiz Gustavo (36 de ani), Anthony Modeste (35 de ani), Alan Dzagoev (33 de ani).

FCSB SF. Cum ar putea arăta echipa lui Gigi Becali cu câteva transferuri curajoase (4-3-3)

Târnovanu – Cannon / Peres / Fai,

 Dawa, N’Koulou / Nastasic, Radunovic / Moreno / Ghoulam  – Olaru, Șut, Chavez/ Pereyra/ Xeka / Dzagoev –

A. Vidal / Ayew, Alfredo Morelos / Santi Mina / Roberto Soriano, F. Coman.