Opozantul Aleksei Navalnîi cere Rusiei să-i returneze hainele şi spune că urme de otravă i-au fost găsite în organism şi pe corp

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a anunţat luni că otrava noviciok a fost găsită atât în organismul său, cât şi pe corp, şi a cerut Moscovei să-i restituie îmbrăcămintea pe care o purta în ziua în care a fost otrăvit, considerându-le o "probă vitală", reatează News.ro.

RomaniaTV.net
21 sept. 2020, 14:05
Opozantul Aleksei Navalnîi cere Rusiei să-i returneze hainele şi spune că urme de otravă i-au fost găsite în organism şi pe corp

„Înainte de a fi autorizat să fiu adus în Germania, ei mi-au luat toate hainele şi m-au trimis complet gol. Având în vedere că s-a găsit noviciok pe corpul meu şi că o metodă de infectare prin contact este foarte probabilă, hainele mele sunt o probă materială foarte importantă”, a scris pe blog Navalnîi, care se află în prezent în convalescenţă într-un spital la Berlin.

„Cer ca hainele să fie atent ambalate într-un sac de plastic şi să-mi fie înapoiate”, adaugă opozantul.

Navalnîi, căruia i s-a făcut rău în timpul unui zbor în Rusia, la 29 august, a fost internat mai întâi într-o instituţie din Siberia, după care a fost transferat în Germania, unde s-a conchis că a fost otrăvit cu noviciok – un agent neurotoxic conceput de către specialişti sovietici în scopuri militare.

Moscova a respins această posibilitate, în pofida concluziilor în acest sens ale unor laboratoare – german, francez şi suedez.

Potrivit susţinătorilor lui Navalnîi, urme de noviciok au fost găsite pe o sticlă de apă luată din camera de hotel la care a stat în Siberia.

Navalnîi a luat luni în derâdere verificări preliminare efectuate de Poliţia rusă a Transporturilor, din cauza spitalizării sale, după ce i s-a făcut rău în avion, însă fără a deschide o anchetă oficială.

Este „ca şi cum aş fi căzut într-un supermarket şi mi-aş fi rupt piciorul”.

Poliţia a anunţat, la rândul său, într-un comunicat, că investigaţiile „continuă” şi că a interogat până în prezent „aproximativ 200 de persoane” care s-au aflat în contact cu Navalnîi sau care au fost martore ale sejurului său în Siberia.

Poliţia a anunţat că a trimis cereri de asistenţă juridică Germaniei, Franţei şi Suediei, care au rămas „fără răspuns”.

O purtătoare de cuvânt a opozantului, Kira Iarmîş, a apreciat într-un mesaj postat pe twitter că „Ministerul rus de Interne face totu pentru a ascunde crima şi nu pentru a o soluţiona”.

Ea anunţă că a fost convocată de către Poliţia Transporturilor la interogatoriu şi că şi-a anunţat intenţia de a nu se prezenta, acuzând autorităţile că tătăgănează procedurile, cu scopul de a nu deschide o anchetă penală.

Ivan Jdanov, un membru al echipei opozantului Kremlinului, a confirmat că Poliţia rusă a transporturilor a convocat-o, între alţii pe purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi la interogatoriu în cadrul anchetei prealabile.

Termenul de 30 de zile al deschiderii unei anchete cu privire la un caz penal a trecut, iar persoanele convocate nu intenţionează să se prezinte, a precizat Jdanov.

Într-o nouă postare pe Instagram, Navalnîi i-a adus un omagiu soţiei sale, Iulia, care în timpul celor trei săptămâni cât s-a aflat în comă, „venea să vorbească, să cânta cântece, să pună muzică”.

„Acum ştiu sigur, mulţumită experienţei mele, că iubirea vindecă şi readuce la viaţă”, scrie el în încheiere.

Citeşte şi: Mutaţii noi ale virusului care provoaca COVID-19. Explicaţiile profesorului Didier Raoult, cel mai cunoscut microbiolog francez