Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost eliberat din închisoare, dar rămâne sub supraveghere

Justiţia rusă l-a eliberat vineri pe opozantul rus Navalnîi şi l-a plasat sub libertate supravegheată până la examinarea în apel a condamnării sale la cinci ani de închisoare, relatează AFP, citat de Mediafax.

19 iul. 2013, 08:51
Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost eliberat din închisoare, dar rămâne sub supraveghere

„Este necesar să se dea curs cererii parchetului”, a declarat un judecător de la tribunalul din Kirov, un oraş situat la aproximativ 900 de kilometri est de Moscova, unde fusese pronunţată pedeapsa joi.

Alexei Navalnîi, purtând pantaloni şi un tricou de culoare închisă, care asista la audiere alături de Pior Ofiţerov, acuzat alături de el, într-o cabină de sticlă, au fost eliberaţi imediat, după o noapte petrecută în detenţie. Bloggerul în vârstă de 37 de ani, s-a repezit spre soţia sa, Iulia, pe care a îmbrăţişat-o.

„Tribunalul de primă instanţă nu a luat în calcul faptul că Navalnîi era înregistrat în calitate de candidat la alegerile pentru Primăria Moscovei şi că menţinerea sa în detenţie îl plasează într-o poziţie de inegalitate faţă de ceilalţi candidaţi”, a precizat judecătorul în motivaţie.

Citeşte şi Solidari cu adversarul lui Putin: Zeci de mii de ruşi au protestat după arestarea lui Navalnîi VIDEO

Alexei Navalnîi candidează în aceste alegeri, prin care primarul în exerciţiu Serghei Sobianin, un apropiat al lui Vladimir Putin numit prin decret în 2010, intenţionează să îşi asigure o legitimitate. „Nu sunt un pisoi sau un căţel ca mai întâi să fiu aruncat, după care să mi se spună că voi participa” la aceste alegeri, a declarat Navalnîi pentru presă. „Mă voi întoarce la Moscova şi vom decide”, a adăugat el, anunţând că oricum va face campanie. „Sub ce formă – boicot sau participare la scrutin -, vom decide” ulterior, a spus el.

Navalnîi a fost condamnat pentru acuzaţii de fraudă, pe care le denunţă „fabricate piesă cu piesă”, cu scopul de a fi înlăturat de pe scena politică. Parchetul a cerut, spre supriza generală, joi, eliberarea sa sub supraveghere, până la examinarea condamnării sale în apel.

Potrivit unor observatori, această cerere a fost formulată sub influenţa unei părţi a conducerii ruse, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o pierdere a legitimităţii alegerilor prevăzute la 8 septembrie.