Opoziţia din Ucraina a comemorat, în ilegalitate, şapte ani de la începerea Revoluţiei Portocalii

Peste o mie de opozanţi au înfruntat interdicţiile de a manifesta şi s-au adunat marţi seară în piaţa centrală din Kiev, Maidan, pentru a comemora cea de-a şaptea aniversare a Revoluţiei Portocalii acolo unde a început revolta pro-occidentală.

RomaniaTV.net
23 nov. 2011, 11:21
Opoziţia din Ucraina a comemorat, în ilegalitate, şapte ani de la începerea Revoluţiei Portocalii

În 2004, sute de mii de ucraineni au protestat în aceasta piaţă, începând cu 22 noiembrie, pentru aproximativ trei saptamâni. Au obţinut atunci anularea, pentru fraudă electorală, a rezultatelor alegerilor care îl prezentau drept câştigător pe candidatul puterii la funcţia de preşedinte,Viktor Ianukovici, permiţând pro-occidentalilor Viktor Iuscenko şi Iulia Timoşenko să ocupe funcţiile de preşedinte, respectiv prim-ministru, relatează Mediafax.

Unii protestatari purtau fulare şi eşarfe portocalii sau aveau pancarte pe care era scris „Iulia, suntem cu tine!”, făcând aluzie la Iulia Timoşenko, simbolul Revoluţiei Portocalii, care se află în prezent, bolnavă, în detenţie. Numeroşi poliţişti au fost plasaţi în centrul oraşului. În apropierea pieţei centrale s-au adunat mai multe sute de manifestanţi pro-guvernamentali, denunţând foştii lideri portocalii şi fluturând drapele pe care era scris: „Destul!”. Au izbucnit ciocniri cu poliţiştii, care, însă, nu s-au soldat cu victime, a constatat un fotoreporter al AFP. Mai mulţi manifestanţi, pro sau anti-guvernamentali, au fost luaţi de maşinile de poliţie, conform aceleiaşi surse. Autorităţile au instalat bariere în jurul unei părţi a pieţei centrale după ce un tribunal a interzis orice manifestări în centrul oraşului, invocând pregătirile pentru Anul Nou şi vizita preşedintelui lituanian, Dalia Grybauskaite.

„Puterea se teme de cuvântul Maidan, precum şi de amintirile Revoluţiei Portocalii”, a declarat un deputat al opoziţiei, Andri Sevcenko. Politica haotică a lui Viktor Iuşcenko si Iulia Timoşenko precum şi luptele interne între cei doi lideri „portocalii” au deschis drumul spre victoria lui Ianukovici la alegerile prezidenţiale din 2010.

Timoşenko a devenit principala rivală a şefului statului, fiind închisă şi condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. De asemenea, ea este cercetată şi în alte anchete penale. Această situaţie a provocat o criză fără precedent între regimul lui Ianukovici şi Uniunea Europeană, care consideră această anchetă „motivată politic”. Partidul lui Timoşenko a organizat marţi o acţiune de protest în faţa închisorii din Kiev unde aceasta este deţinută.