Oprescu, despre eutanasierea câinilor: Dacă rata de adopţie va fi foarte mică, se va respecta legea

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, că municipalitatea, în prezent, adună câinii de pe străzi, dorind încurajarea adopţiei, şi a precizat că dacă rata de adopţie va fi foarte mică, se va respecta legea ce permite eutanasierea.

26 sept. 2013, 14:52
Oprescu, despre eutanasierea câinilor: Dacă rata de adopţie va fi foarte mică, se va respecta legea

Principalul este să-i luăm de pe străzi, apoi mergem la capacităţile de cazare şi încercăm să creăm şi capacităţi noi în adăposturi şi, ce-i mai important, tragem foarte tare să încurajăm adopţia„, a spus Sorin Oprescu, referitor la situaţia câinilor fără stăpân din Capitală şi la proiectul de hotărâre votat joi de consilierii generali, prin care se renunţă la taxa de adopţie pentru ONG-uri.

Edilul-şef al Capitalei a subliniat că el vrea, în ceea ce priveşte fenomenul câinilor fără stăpân, ca „adopţia să fie baza şi regula„, scrie Mediafax.

Sorin Oprescu a mai arătat că municipalitatea doreşte să ajungă la cinci-şase mii de locuri de cazare în adăposturi. Totodată, potrivit primarului general, municipalitatea vrea să întărească adopţia animalelor, dar şi controlul faţă de cei care adoptă, pentru că „altfel ne trezim cu ei (cu câinii – n. r.) pe stradă”.

Întrebat dacă se va ajunge la eutanasierea câinilor fără stăpân, Oprescu a arătat că dacă rata de adopţie va fi foarte mică, atunci se va respecta legea, el subliniind că, până în prezent, municipalitatea nu a mai eutanasiat câini.

Potrivit reprezentanţilor Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), în ultimele patru săptămâni, au fost adoptaţi din cele două adăposturi ale municipalităţii 306 câini fără stăpân, dintre care 48 în cursul zilei de miercuri.

În adăposturile municipalităţii erau, miercuri, 783 de câini: 567 de câini în cel din Mihăileşti şi 216 câini în cel din Theodor Pallady.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretul de promulgare a legii privind câinii fără stăpân, după ce Curtea Constituţională a decis că textul legislativ este constituţional.

Legea, adoptată de Camera Deputaţilor în 10 septembrie, stabileşte, printre altele, un termen de 14 zile lucrătoare în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă aceştia nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, pot fi eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Citeşte şi Anunţurile de joburi pentru vânătorii de câini au apărut pe Internet