Oprescu primeşte replica ELCEN: Nu se pune problema să oprim livrarea de căldură către RADET

ELCEN Bucureşti dezminte că ar ameninţa cu oprirea furnizării de energie termică în reţeaua RADET, aşa cum a anunţat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

RomaniaTV.net
30 dec. 2011, 13:04
Oprescu primeşte replica ELCEN: Nu se pune problema să oprim livrarea de căldură către RADET

„Contractul de furnizare pe care îl avem cu RADET permite reducerea cantităţilor, la fel cum se întâmplă şi în cazul oricăror contracte din domeniul utilităţilor. Este neadevărat că ameninţăm cu oprirea livrărilor de căldură către RADET, nu intenţionăm să facem asta. Nici nu se pune problema”, a afirmat directorul general al ELCEN, Dan Ştefan Cetacli.

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a anunţat joi că ELCEN ameninţă că întrerupe energia termică, iar primarul general al Capitalei Sorin Oprescu a cerut sprijin Preşedinţiei, Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi Ministerului Economiei. „Am asigurat Primăria Bucureşti că nu vom reduce livrările de căldură. Pentru a trece această iarnă, la fel ca şi alte ierni, vom contracta un credit bancar pentru a avea fonduri pentru achiziţia de combustibili. Am propus Primăriei să susţină şi ei eforturile pentru trecerea vârfului de iarnă în vederea plăţii facturii curente”, a adăugat Cetacli.

Datoria RADET către ELCEN s-a acumulat pe parcursul a 15 ani. Pentru a putea achiziţiona combustibilii necesari producţiei de energie, ELCEN trebuie să contracteze în fiecare iarnă credite bancare, deoarece nu dispune de lichidităţi suficiente, a menţionat Cetacli.Datoriile curente ale RADET către ELCEN sunt de circa 1 miliard de lei, la care se adaugă penalităţi de 1,1 miliarde de lei.

ELCEN vinde energia termică către Regiea Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) la un preţ reglementat de ANRE, după care regia o livrează consumatorului final.Potrivit PMB, situaţia este determinată de procedurile abuzive şi discreţionare ale ELCEN şi ale Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE).