Opt judeţe au fost afectate de ploile abundente şi vântul puternic din ultimele 24 de ore. Cele mai mari probleme sunt în Bistriţa

Opt judeţe au fost afectate de ploile abundente şi vântul puternic din ultimele 24 de ore, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din 65 de locuinţe, 93 de beciuri şi anexe gospodăreşti, 136 de curţi inundate, dar şi pentru înlăturarea a doi copaci doborâţi şi a trei acoperişuri smulse de vânt, anunţă IGSU. În Bistriţa-Năsăud, unde a fost Cod roşu, peste 180 de gospodării din localităţile Şieuţ, Gledin şi Monor au fost inundate. La Şieuţ, echipajele de intervenţie au salvat o femeie şi doi copii care erau adăpostiţi în podurile locuinţelor, iar la Monor un alt copil împreună cu bunica sa au fost evacuaţi de urgenţă de către salvatori. Probleme sunt şi în Drăgăneşti-Vlaşca, judeţul Teleorman, unde apa a inundat şoseaua pe DJ 503. De asemenea, mai multe curti si gospodarii din judetul Maramures au fost inundate în urma unei ploi torentiale.

RomaniaTV.net
13 iun. 2019, 07:06
Opt judeţe au fost afectate de ploile abundente şi vântul puternic din ultimele 24 de ore. Cele mai mari probleme sunt în Bistriţa

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă că în urma ploilor abundente şi a vântului puternic din cursul zilei de miercuri şi din timpul nopţii au fost înregistrate efecte de vreme rea în opt judeţe – Argeş, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Giurgiu, Hunedoara, Maramureş, Teleorman şi Vâlcea.

Pompierii au evacuat apa din 65 locuinţe, 93 beciuri şi anexe gospodăreşti, 136 curţi, precum şi apa şi aluviunile de pe două drumuri judeţene. Salvatorii au acţionat cu accesoriile de descarcerare pentru degajarea a doi copaci căzuţi pe autoturisme şi trei acoperişuri desprinse de pe clădiri.

Cele mai semnificative efecte din ultimele 24 de ore au fost înregistrate în judeţul Bistriţa-Năsăud, aflat atât sub incidenţa codului roşu de fenomene meteorologice severe, dar şi a codului roşu hidrologic de scurgeri importante pe versanţi, creşteri de debite şi viituri rapide.

Astfel, au fost înregistrate acumulări de apă şi inundaţii în peste 180 de gospodării din localităţile Şieuţ, Gledin şi Monor. Din cauza viiturilor rapide şi a nivelului ridicat al apei, în localitatea Şieuţ, echipajele de intervenţie au salvat o femeie şi doi copii care erau adăpostiţi în podurile locuinţelor, iar în localitatea Monor, un alt copil împreună cu bunica sa au fost evacuaţi de urgenţă de către salvatori.

Potrivit IGSU, în prezent, sunt în desfăşurare intervenţii pentru evacuarea apei în judeţul Giurgiu, iar în judeţul Bistriţa-Năsăud sunt derulate evaluări ale pagubelor produse de inundaţiile de noaptea trecută.

Peste 320 de pompieri militari cu aproape 90 mijloace tehnice au fost angrenaţi, în ultimele 24 de ore, în misiuni destinate limitării şi înlăturării efectelor generate de fenomenele hidro-meteorologice periculoase.

Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea şi suplimentarea în judeţele afectate a forţelor şi mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă.


loading...