Opt copii români au fost prinşi în infernul din Sri Lanka. Cine sunt românii blocaţi în ţara asiatică

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a precizat duminică faptul că opt copii români se aflau în oraşul Colombo, Sri Lanka, în momentul în care au avut loc exploziile, aceştia fiind duşi de autorităţile locale într-o unitate militară la periferia capitalei. Alţi 16 adulţi români se află în aceeaşi ţară, toţi sunt bine, anunţă autorităţile de la Bucureşti. Până acum presa internaţională anunţă peste 207 de morţi şi 450de răniţi după exploziile care au avut loc duminică dimineaţă la mai multe biserici şi hoteluri din Sri Lanka în timpul sărbătorii de Paşte. Printre persoanele decedate sunt şi cel puţin 35 de cetăţeni străini.

RomaniaTV.net
21 apr. 2019, 11:06
Opt copii români au fost prinşi în infernul din Sri Lanka. Cine sunt românii blocaţi în ţara asiatică

UPDATE: MAE spune cine sunt românii blocaţi în Sri Lanka.

„În atenţia Celulei de Criză a MAE se află situaţia unui grup de elevi de la un liceu din Iaşi, aflat într-un schimb de experienţă la o unitate similară de învăţământ din Sri Lanka, proiectul fiind în cel de-al treilea an de desfăşurare. Grupul de elevi se află în afara oricărui pericol şi menţine legătura cu Ambasada României la Colombo. Grupul de elevi urmează să părăsească teritoriul Sri Lanka în cursul zilei de 26 aprilie”, precizează MAE.

Totodată, membrii Celulei de Criză au acordat asistenţă consulară membrilor a două familii de cetăţeni români aflate în vacanţă.

Ştire iniţială:

„La acest moment nu există informaţii cu privire la români care ar putea să fie victime ale atentatelor teroriste, nici răniţi, nici decedaţi. Nu aveam la acest moment nicio informaţie că romanii ar fi fost afectaţi de actele de terorism. Din păcate lucrurile evoluează. (…) Noi ce avem ca informaţie ca să fie clar, niciun roman nu a fost afectat de aceste acte. (…) Este un grup de 8 copii şi un însoţitor, care în urma discuţiilor pe care le-am avut cu autorităţile, au fost duşi într-o unitate militară la marginea oraşului, asigurândulise securitate toatală. Mai sunt 15–16 români care au fost căutaţi de rudele lor, aceştia fiind în concediu. Toţi au răspuns că nu au fost afectaţi.”, a declarat Teodor Meleşcanu, în direct la România TV.

El le-a recomandat românilor care se află în Colombo să ia legătura cu consulatul României şi să se întoarcă în ţară „cât mai rapid”, pentru că nu se ştie cum vor evolua atentatele.

Teodor Meleşcanu a precizat totodată că duminică după-amiază va fi o întâlnire la Colombo cu toate ambasadele şi cu reprezentanţii consulari din ţările membre al Uniunii Europene, pentru a se face schimb de informaţii, iar la ora 17,00 va fi o celulă de criză la nivelul MAE.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, duminică, că Ambasada României la Colombo urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de exploziile din Sri Lanka.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Colombo: +94 11 2676520  apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +94 777 88 2539.

”Ambasada României la Colombo menţine cazul în atenţie şi este în contact cu autorităţile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune”, a mai transmis MAE.

Şase explozii s-au produs, duminică, la hoteluri şi biserici din Sri Lanka. Deflagraţiile au avut loc la biserici în Kochchikade, Katuwapitiya şi Batticaloa, dar şi la hotelurile The Shangri La, Cinnamon Grand şi Kingsbury din capitala Colombo.