Opt români prinși în ”iadul” din Turcia după cutremur au fost repatriați

Opt români prinși în iadul din Turcia au fost aduși deja în țară într-un avion militar. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Filip, și șeful DSU, Raed Arafat, au vorbit despre situația românilor din zonele calamitate, din Turcia.

07 feb. 2023, 09:07
Opt români prinși în ”iadul” din Turcia după cutremur au fost repatriați

Primii opt cetățeni români au fost repatriați din Turcia. Ei au fost îmbarcați de pe Aeroportul din Adana, Turcia, prin intermediul unui zbor umanitar MApN organizat ca parte a misiunii de sprijin a Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, doi cetățeni polonezi au fost îmbarcati la bordul aceleiași aeronave.

În jurul orei 01.30 o aeronavă C27-J Spartan a aterizat la Baza 90 Transport Aerian.

Citește și: Cutremur de 7,8 grade în Turcia și Siria, şapte zile de doliu naţional. Bilanțul a depăşit 2.700 de morţi și alte câteva mii de răniți – FOTO

”A sosit primul avion cu opt cetateni români. Nu sunt studenții români și profesorul lor, ei erau pe drum și urmau să ajungă la aeroport. Îi asteaptă o aeronava. Au ajuns în acest moment opt cetățeni romani din diferite locații – Satu Mare, Iași, Dolj, și doi cetățeni polonezi.
(…) Au fost preluați de microbuzele ISU. O parte așteaptă familiile care vor ajunge in 2 ore si o sa fie dusi la Otopeni. Polonezii o sa fie dusi la un hotel unde vor ramane si vor lua un avion spre Polonia”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.

Reprezentanții Ambasadei României la Ankara și echipa consulară mobilă se află în contact permanent cu autoritățile române și turce competente pentru coordonare și stabilirea tuturor detaliilor necesare demersurilor de repatriere în siguranță a cetățenilor români, a transmis MAE.

Citește și: Imagini emoționante după cutremurul din Turcia! O fetiță a fost scoasă de sub dărâmături de salvatori VIDEO

Cei opt cetățeni români – cinci studenți și trei cadre didactice – se aflau în Adana și au solicitat să fie repatriati. Ambasadei României la Ankara a întreprins toate demersurile necesare pentru preluarea la bordul aeronavei și transportul în siguranță în România.

MAE menționează că, până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Ankara au fost primite în total 11 solicitări de informații și asistență consulară.