ORA DE IARNĂ 2017. În noaptea de sâmbătă spre duminică România a trecut la ora de iarnă

ORA DE IARNĂ 2017. România a trecut la ora de iarnă în weekend. Mai exat, în 2017 trecerea la ora de iarnă a avut loc în noaptea de 28 spre 29 octombrie. Duminică, 29 octombrie 2017, va fi cea mai lungă zi din an. Medicii spun că această schimbare poate afecta organismul oamenilor, care au nevoie de aproximativ o săptămână ca să se acomodeze.
Romania TV
28 oct. 2017, 11:16
ORA DE IARNĂ 2017. În noaptea de sâmbătă spre duminică România a trecut la ora de iarnă

CÂND TRECEM LA ORA DE IARNĂ.

În noaptea de 28 octombrie spre 29 octombrie 2017, ceasurile au fost date înapoi cu o oră, ora 4.00 devinind ora 3.00. Astfel, duminică, 29 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Citeşte şi: ORA DE IARNA 2017: De ce nu mai trebuie să dai ceasurile înapoi. Schimbarea care ne priveşte pe toţi

Odată cu modificarea orei, diferența față de timpul universal (GMT) va fi de două ore. În restul anului, diferența orară față de ora meridianului Greenwich (GMT) este de trei ore. 

Nu toate ţările folosesc în acest moment ora de vară, ci doar 70 de ţări din întreaga lume. În plus, nu toate ţările au aceleaşi perioade pentru schimbarea orei de vară. 

ORA DE IARNĂ 2017. De ce schimbăm ora

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”.

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.

În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră, vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

România a instaurat acest sistem al orei de vară în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. La 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919. Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de state, dar perioada variază de la o ţară la alta.

DailyBusiness
Călătoria cu trenul din Europa pe care nu ar trebui să o ratezi! Ai ocazia să vezi 3 țări, iar prețul biletului este accesibil
Spynews
David Pușcaș, apariție îngrijorătoare pe Internet! S-a afișat plângând în hohote și abia a mai putut să vorbească: ”Singura mea salvare” | VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Acesta este cel mai bogat oraș din România. Atrage investițiile ca un magnet și se apropie de multe metropole din Europa
Capital.ro
Final pentru Călin Georgescu. Turul 2 înapoi nu mai e posibil! Nu se mai poate face nimic
Playtech.ro
Se taie salariile la privat! Firmele sunt forțate să le dea angajaților salarii mai mici chiar și cu 700 de lei
DailyBusiness
Îngrijirea mușcatelor primăvară. Când le poți scoate în balcon sau în grădină
Adevarul
Țara care poate ține la respect Rusia: „E aliata României și are armată mai mare ca Franța și Anglia la un loc”
wowbiz.ro
Ce se întâmplă cu David Pușcaș după declarațiile Luminiței Anghel? Mărturisirea sfâșietoare făcută de fiul adoptiv al artistei: „Sunt devastat. Nu am știut că...”
Spynews
Alertă de ultimă oră în România! Meteorlogii au emis cod galben de vreme rea. Urmează patru zile cu ploi și vânt puternic
Spynews
“Adevărul este…”. David Pușcaș, devastat după mărturisirile Luminiței Anghel. La ce concluzie a ajuns
Evz.ro
Evenimentul politic al anului, la TV. Unde se vede marea finală
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
kanald.ro
Românii cu credite în lei vor plăti rate mai mici din luna aprilie! Cu cât scade rata lunară, în funcție de suma împrumutată
Cancan.ro
O cântăreață celebră a murit. Au dus-o de urgență la spital după ce i s-a făcut rău, dar medicii n-au mai reușit să o salveze
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Ion Iliescu. Tribunalul București a luat decizia
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Fosta soție a fotbalistului milionar a dat de belea cu un obsedat
stirilekanald.ro
„Chipul ei” Semnul divin pe care Igor Cuciuc l-a primit de la fiica sa moartă, chiar când se afla în avion! Nu i-a venit să creadă ce vede când s-a uitat pe geam
Cele mai populare sloturi cu jackpot din 2025
MediaFlux
Putin, 25 de ani la putere: de la FSB la Kremlin, prin alegeri, referendumuri controversate si un mandat de arestare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Eveniment omagial major: Balada Meșterului Fasole – de Ziua lui Călin Georgescu