Ora de iarnă 2018. Cum ne afectează schimbarea orei. Dr. Mit explică modificările

ORA DE IARNĂ 2018. România trece în weekend la ora de iarnă. În noaptea de sâmbătă spre duminică, românii au dat ceasurile cu o oră înapoi. Asta înseamnă o oră în plus de somn. Medicii susţin că schimbarea orei are o serie de efecte negative asupra sănătăţii: irascibilitate, tulburări de somn, stres crescut şi aşa-numita astenie de toamnă. Pentru persoanele cu probleme cardiace, riscul de infarct creşte cu 10% în primele trei zile după schimbarea orei. 

27 oct. 2018, 10:38
Ora de iarnă 2018. Cum ne afectează schimbarea orei. Dr. Mit explică modificările

Trecerea la ora de iarnă ar putea avea efecte asupra organismului. Potrivit medicului Bogdan Ivănescu, bătrânii sunt cel mai puţin afectaţi de schibarea orei.

„Trebuie sa vedem cat de mare e prejudiciul, ce am auzit e corect, fiind manifestari secundare schimbarii orii de trezire. Pe de alta parte, varstnicii n-au probleme cu trezitul ca sa apara tulburari psihice, depresia asociata cu schimbarea orei , faptul ca nu e o mare influenta asupra corpului, e o propunere la nivelul UE de a se renunta complet pentru ca nu aduce niciun beneficiu major”, a spus doctorul Bogdan Ivănescu la România TV.

Trecerea la ora de iarnă 2018 s-a produs în noaptea dintre 27 octombrie şi 28 octombrie 2018 (sâmbătă spre dumincă), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineţii de 28 octombrie 2018 devine ora 3:00. 

În România a fost introdusă ora de iarnă în 1932. Din 1943 a fost suspendată această trecere și reintrodusă în 1979. Regula actuală de schimbare a orei în funcție de anotimp este în vigoare în România din anul 1997.