Ora de iarnă 2021. Schimbare radicală, după decizia Comisiei Europene. Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Deși Comisia Europeană a propus renunțarea la ora de iarnă, până în acest moment în România nu s-a luat o decizie în acest sens. Astfel că, în luna octombrie, se va trece la ora de iarnă.

20 oct. 2021, 14:06
Ora de iarnă 2021. Schimbare radicală, după decizia Comisiei Europene. Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

România trece la ora de iarnă 2021 şi ar putea fi ultimul an cu o schimbare de sezon a orei standard după ce Comisia Europeană a cerut renunţarea la schimbarea orei, dar România nu a ratificat încă recomandarea. Se trece la ora de iarnă în noaptea de 30 spre 31 octombrie. Ora 4.00 va deveni ora 3.00, astfel că ceasul trebuie dat cu o oră înapoi.

Ora de iarnă 2021. Vom dormi mai mult, nu uitaţi să potriviţi ceasurile în weekend. Când şi cum se schimbă ora în România
Ziua de 31 octombrie 2021 va fi cea mai lungă zi a anului. Va avea practic 25 de ore. Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă.

La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00), în timp ce la cea de iarnă operațiunea e inversă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4.00 devine ora 3.00.

Ora de iarnă este considerată însă ora standard. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei ore la ora de vară.

ORA DE IARNĂ 2021. Cum se schimbă ora în weekend, nu uitaţi să vă potriviţi ceasurile! Ar putea fi ultimul an în care se schimbă ora în România
Trecerea la ora de iarnă 2021 se face după echinocțiul de toamnă, care are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică. Echinocțiul de toamnă, care a avut loc pe 22 septembrie, a marcat și sfârșitul verii, acesta fiind momentul în care ziua este egală cu noaptea.

În urmă cu aproximativ un secol, țările europene adoptau sistemul de trecere de la ora de vară la ora de iarnă. Acest lucru intra în vigoare pentru a economisi energie și pentru a crește numărul de ore în care persoanele beneficiau de lumină, iar oamenii care lucrau în agricultură se bucurau de această decizie.

Cercetătorii au avertizat pe parcursul anilor că există efecte negative ale schimbărilor sezoniere de oră. Printre probleme se evidențiază insomnia, starea de oboseală, durerea de cap, dar și anxietatea.

„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, a explicat psihologul Mihaela Săhlean.

Ora de iarnă s-ar putea schimba ultima oară în 2021

Parlamentul European a votat în matie 2019 pentru a se renunța la ora de vară, la nivelul Uniunii Europene. Măsura urma să intre în vigoare în anul 2021. Concret, țările care vor să mențină ora de vară au făcut o ultimă schimbare în ultima duminică din martie 2021.

Țările care vor să rămână la ora de iarnă vor face trecerea la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie 2021. România încă nu a luat o decizie, dacă va păstra ora de vară sau ora de iarnă. Țările din Uniunea Europeană trebuie să hotărască și să anunțe Comisia Europeană, dacă aleg să facă pentru ultima oară trecerea la ora de iarnă sau la cea de vară.