Ora de iarnă 2022. Anumite ţări nu mai fac trecerea de la ora de vară la ora de iarnă

România trece la ora de iarnă 2022 la sfârşitul lunii octombrie. Astfel, revenirea la ora de iarnă se va face în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2022, atunci când ora 4:00 va deveni ora 3:00.

22 oct. 2022, 15:20
Ora de iarnă 2022. Anumite ţări nu mai fac trecerea de la ora de vară la ora de iarnă

România trece şi anul acesta la ora de iarnă în ultimul weekend din octombrie. În noaptea de 29 spre 30 octombrie 2022, ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Schimbarea orei, respectiv trecerea de la ora de iarnă la ora de vară, și invers, a fost gândită cu scopul de a permite oamenilor să profite de cât mai multa lumina naturala în lunile de pe perioada verii, dar şi în sezonul rece, iarna.

Citeşte şi: ORA DE IARNĂ 2022. Nu uitaţi să schimbaţi ceasurile, ce s-a decis la Bruxelles cu ora de iarnă

Prima dată când s-a schimbat ora a fost în 1908, în Anglia. Inventatorul Benjamin Franklin a fost capul acestei schimbări.

„M-am ridicat şi m-am uitat afară cum soarele răsare şi cum intră razele în camera mea. După, am observat că era doar ora 6 dimineaţa, destul de devreme pentru a se face zi. (…) Dificultatea va fi în primele două sau trei zile, după care totul va fi natural şi uşor. Dacă un om se va trezi la ora 4 dimineaţa, probabil va merge de bună voie la culcare la 8 seara, iar a doua zi se va trezi din nou la ora 4”, spunea Benjamin Franklin.

Însă nu toate ţările au împărtăşit acestei idei şi au ales să nu mai schimbe ora. Sunt ţări din Africa, America, Asia, dar şi Europa.

Citeşte şi: Ora de iarnă 2022. Răsturnare de situaţie, de ce nu se mai schimbă ora în weekend. Ce s-a decis la Bruxelles

 

Ţările care nu schimbă niciodată ora şi nu trec la ora de iarnă

Africa

– doar trei țări au decis să schimbe fusul orar, Namibia, Tunisia și Egipt. Din cele 54 de țări de pe continentul african, 51 de țări nu schimbă niciodată ora.

America de Nord și de Sud – nu mai vor să treacă prin schimbarea orei Venezuela, Ecuador, Panama, Guatemala, Nicaragua, Columbia. În Statele Unite nu se schimbă niciodată ora în Arizona și în Insulele Hawaii. Nici orașul canadian Ontario nu face trecerea la ora de vară.

Asia – În Japonia, Vietnam, Afganistan, India, Singapore, Filipine, China și  Coreea de Nord, unele republici ale Comunităţii Statelor Independente nu schimbă niciodată ora.

Europa – Belarus, Rusia și Islanda nu schimbă niciodată ora. Rușii au trecut permanent la ora de vară în 2011. Acest lucru s-a produs în urma unui decret al președintelui din acea vreme, Dimitri Medvedev.

Australia – ceasurile se schimbă doar în anumite zone ale țării. În Queensland și în Australia de Vest ora rămâne în tot cursul anului aceeași.