ORA DE VARĂ 2018, schimbări importante în Parlament. Cum vor fi afectaţi toţi românii în martie

Publicat: Vineri, 02 Martie 2018 18:35 // Actualizat: Vineri, 02 Martie 2018 18:35 // Sursa: romaniatv.net

ORA DE VARĂ 2018. Românii afectați de trecerea la ora de vara din fiecare an ar putea să scape de acest chin. Un proiect de act normativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere ar putea să elimine trecerea la ora de vară. Acest proiect apare în aceeași perioadă în care Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene efectuarea unei analize amănunțite privind practica trecerii la ora de vară, practică întâlnită în toate țările membre ale Uniunii Europene.

 

ORA DE VARĂ 2018Propunerea legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr.20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, înregistrată recent la Senat pentru dezbatere, ar putea aduce schimbări privind ora folosită pe timp de vară. Pentru a se aplica, aceasta are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial.

Concret, propunerea legislativă prevede renunțarea la trecerea la ora de vară, România urmând să folosească, inclusiv pe timpul verii, Timpul Legal Român.

ORA DE VARA 2018, decizie de ultimă oră, ora nu se mai schimbă în martie. Decizia, luată de Parlamentul European

Trecerea la ora de vară înseamnă ca, în perioada cuprinsă între lunile martie și octombrie, ceasurile să fie date înainte cu o oră, astfel încât ora 03:00 să devină ora 04:00. În ultima duminică a lunii octombrie se revine la Timpul Legal Român.

Notă: Nu există o oră de iarnă, ci doar una de vară, astfel că “a trece la ora de iarnă” este o expresie folosită incorect. Perioada ce urmează orei de vară se numește Timp Legal Român și acoperă lunile de iarnă.

Inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că "această modificare a orei legale nu doar că nu generează economii din punct de vedere energetic, dar creează un puternic disconfort asupra marii majorități a populației generând de asemenea perturbări ale transportului feroviar și aerian".

"Potențialele efecte negative inclusiv asupra sănătății populației ale modificării bianuale ale orei au fost subliniate inclusiv la nivelul Parlamentului European, solicitându-se prin vot majoritar la nivelul Consiliului European pentru revizuirea regimului actual al orei de vară", amintesc inițiatorii proiectului de act normativ.

Într-adevăr, acum câteva săptămâni, în urma unei solicitări a Parlamentului European, Comisia Europeană a demarat un amplu proces de evaluare a avantajelor și dezavantajelor trecerii la ora de vară a țărilor din Uniunea Europeană. Parlamentul European a luat această măsură în condițiile în care în atenția acestuia a ajuns o petiție semnată de către 70.000 de cetățeni finlandezi, care solicită eliminarea practicii de trecere la ora de vară.

Susținătorii trecerii la ora de vară aduc ca argument faptul că, în această perioadă, se face o economie importantă de energie. Pe de altă parte, cei ce nu susțin această măsură consideră că, pe termen lung, această practică ar genera probleme medicale importante.

Studiile efectuate anterior indică, în perioada folosirii orei de vară, o creștere a numărului de accidente rutiere și a problemelor legate de somn, iar economia de energie adusă ca argument pentru păstrarea practicii de trecere la ora de vară nu este relevantă.

Pentru că deocamdată nu există o decizie privind renunțarea la trecerea la ora de vară, în acest an, românii vor face această trecere în ultima duminică a lunii martie, adică ziua de 25 martie va fi cea mai scurtă din an.

4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
când se schimbă ora ora de vară ORA DE VARĂ 2018 schimbarea orei
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
24 mar 14:09
Răspunde | Votează email 0 email
Florin
In octombrie ceasurile nu se dau inainte cu o ora ci inapoi cu o ora
12 mar 15:39
Răspunde | Votează email 1 email
Onelian dalmatio
De ce nu lăsați timpul cum o fost lasat deD-zeu nu mai aveți nimic de făcut ptr. țară și neam decât sai mai frecați pe bieți oameni cu ora de vara că voi tot nu vă treziți decât când vreți, mergeți la slujbă când doriți și vă umflați de somn cât poftesc mușchi voștri de actuali jupani
12 mar 15:32
Răspunde | Votează email 1 email
Onelian dalmatio
De ce nu lăsați timpul cum o fost lasat deD-zeu nu mai aveți nimic de făcut ptr. țară și neam decât sai mai frecați pe bieți oameni cu ora de vara că voi tot nu vă treziți decât când vreți, mergeți la slujbă când doriți și vă umflați de somn cât poftesc mușchi voștri de actuali jupani
07 mar 18:21
Răspunde | Votează email -2 email
nu suntem de acord
Ce treaba au astia cu ora de vara??? Chiar nu inteleg!!! Lasa, domnule, vara sa se intunece la ora 10 seara, nu ma baga in casa la ora 8!!! Sunteti culmea!!! Ati rezolvat toate problemele tarii si nu mai aveti ce face de va legati de ora asta??
1
EUR
4.7619
RON
22 Feb
noapte -7 °
zi -1 °
Ultimele joburi adaugate
24 H