ORA PAMANTULUI 2015: Ce trebuie să facă toţi românii sâmbătă, între 20.30 şi 21.30

ORA PAMANTULUI 2015: Evenimentele din acest an dedicate Orei Pământului se desfășoară sub sloganul "Dăruiește naturii din energia ta!'' și își propun să atragă atenția asupra efectelor poluării mediului. Alături de București, alte 7.000 de orașe din 162 de țări vor lua parte la Earth Hour. Ora Pământului" — Earth Hour, se desfășoară anual, în ultima sâmbătă din luna martie, în intervalul orar 20,30-21,30.

RomaniaTV.net
27 mart. 2015, 13:12
ORA PAMANTULUI 2015: Ce trebuie să facă toţi românii sâmbătă, între 20.30 şi 21.30

ORA PAMANTULUI 2015: Primăria Municipiului București, prin Direcția de Mediu, se alătură și în acest an campaniei „Ora Pământului/ Earth Hour” și îi îndeamnă pe locuitorii Capitalei să stingă luminile și să decupleze echipamentele electronice aflate în stand-by, sâmbătă, în intervalul 20,30-21,30, informează un comunicat al primăriei transmis AGERPRES.

Primăria Municipiului București va marca acest eveniment prin stingerea luminilor în următoarele spații: Sediul Primăriei Municipiului București — Splaiul Independenței, nr. 291-293, Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești” — Mogoșoaia, Ghișeul Unic (Bulevardul Regina Elisabeta nr. 42), Administrația Cimitirelor (ACCU), Administrația Fondului Imobiliar.

Campania Earth Hour, inițiată de Organizația WWF, a reușit în ultimii ani să mobilizeze milioane de oameni, companii și instituții din întreaga lume, marcând astfel cel mai mare eveniment de mediu din istorie. 

ORA PAMANTULUI 2015: Iluminatul Palatului Victoria va fi întrerupt, sâmbătă, timp de 60 de minute, între orele 20,30 și 21,30, Guvernul marcând astfel Ora Pământului, informează Biroul de presă al Executivului. „Guvernul României se alătură instituțiilor publice din toată lumea care marchează, în 28 martie, Ora Pământului. Astfel, sâmbătă, între orele 20,30 — 21,30, iluminatul Palatului Victoria va fi întrerupt, în acest fel, Guvernul României transmițând un mesaj de sensibilizare față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice”, precizează sursa citată.

ORA PAMANTULUI 2015: Camera Deputaților va întrerupe sâmbătă seara, timp de o oră, iluminatul la Palatul Parlamentului, cu ocazia evenimentului „Earth Hour – Ora Pământului”. 

Iluminatul interior și exterior al Parlamentului va fi oprit între orele 20,30 — 21,30.

Evenimentul, patronat de „World Wide Fund for Nature”, marchează protejarea mediului.

Anul acesta, pe 28 martie, se vor stinge luminile în peste 7.000 de orașe, din mai mult de 162 de țări.

Evenimentul „Ora Pământului” a fost organizat pentru prima oară pe 31 martie 2007, la Sydney, în Australia, și este cel mai mare eveniment internațional care atrage atenția asupra uneia dintre cele mai importante probleme actuale — încălzirea globală.

Ora Pământului 2015 va fi sărbătorită, sâmbătă seară, în zeci de oraşe din ţară, unde vor fi stinse luminile timp de o oră, printre manifestările pregătite pentru acest eveniment fiind crosuri, tururi pe bicicletă, plimbări nocturne şi spectacole la lumina lumânărilor.

Iluminatul va fi oprit în locuri reprezentative din zeci de oraşe din toată ţara, dar şi în instituţii şi companii. În plus, au fost planificate numeroase evenimente pentru petrecerea acestei ore, dar şi pentru a atrage atenţia asupra importanţei protejării mediului înconjurător.

Printre clădirile unde vor fi stinse luminile se numără Palatul Parlamentului, Palatul Victoria, Primăria Capitalei, Ministerul Mediului, Ministerul de Interne, Opera Naţională, Ateneul Român, Muzeul „Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Artă şi Muzeul de Istorie, în Capitală, alături de Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia.

La Sinaia, Castelul Peleş va stinge cele peste 3.000 de corpuri de iluminat.

Pentru Ora Pământului din acest an, organizatorul local al evenimentului, WWF România, a încurajat manifestări precum o alergare nocturnă, o tură cu bicicleta sau o plimbare simbolică prin oraş.

În Bucureşti, cei care vor să participe la manifestări sunt aşteptaţi de la 19.30 în Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle. Seara va debuta cu o sesiune de exerciţii fizice uşoare, alături de antrenorii Limitless şi ambasadorul Earth Hour, Zoli Toth. De la ora 20.00, participanţii se vor pregăti de stingerea luminilor, aprinzând lumânări de dimensiuni mari.

După stingerea luminilor, la ora 20.30, urmează un program de aproape două ore, fără surse de curent. Astfel, va avea loc un concert de percuţie, dublat de un spectacol cu foc, prezentate de Drum ‘n’ fire feat. Emi & lazy shadows. Cei care doresc să încerce să cânte la tobe vor avea această posibilitate, alături de profesionişti. În plus, câteva biciclete Pegas vor putea fi închiriate gratuit pe durata evenimentului.

Programul de Ora Pământului din Capitală include şi un tur pe bicicletă de 16 kilometri, ce va avea loc între orele 20.30 – 21.30, cu plecare din Parcul Izvor.

ORA PAMANTULUI 2015: La Bistriţa, capitala Earth Hour 2012, manifestările încep de la ora 20.00, cu spectacolul gulguţelor. Voluntarii Asociaţiei „Cercetaşii bistriţeni” vor amplasa lampioane cercetăşeşti luminoase în zona pietonală Liviu Rebreanu. Vor fi apoi premiaţi cei care au avut cele mai bune idei în concursurile „Mascota Eco” şi „Floarea soarelui – plantă de cultură agricolă energetică”. După o numărătoare inversă, iluminatul public va fi întrerupt în oraş timp de o oră, în care va avea loc un tur ciclist, Crosul „Aleargă pentru Pământ”, la care participă şi sportivi medaliaţi la campionate nationale şi internaţionale, proiecţii luminoase şi un spectacol de lumină cu Trupa „Sirius” de la Asociaţia culturală Bistriţa Medievală.

În Timişoara, capitala Earth Hour 2013, municipalitatea, împreună cu Casa de Cultură, organizează în Piaţa Victoriei, începând cu ora 19.00, concerte cu Pragu’ de Sus şi trupa Box Office. Între 20.30 şi 21.30 va fi stins iluminatul public şi arhitectural în Piaţa Victoriei, la clădirea Primăriei Municipiului Timişoara, la Catedrala Mitropolitană şi în Parcul Central. În acest timp, dacă vor fi condiţii meteorologice favorabile, vor avea loc observaţii astronomice cu Astroclubul Antares. Totodată, va avea loc şi un spectacol cu foc susţinut de artistul de stradă Raluca Ilaş.

ORA PAMANTULUI 2015: La Satu Mare, capitala Earth Hour 2014, primăria şi mai multe asociaţii organizează următoarele activităţi: desene cu cretă pe asfalt, crearea unei pânze cu idei şi mesaje ale publicului la întrebarea „Tu ce poţi face pentru a proteja pământul?”, construirea unui lanţ uman care să înconjoare parcul central, cu scopul de a transmite mesajul de protejare a naturii, ateliere de creaţie, Critical Mass – acţiune de promovare a mersului pe bicicletă şi conştientizarea importanţei asigurării bicicliştilor, a pistelor pentru biciclişti şi a stilului de viaţă sănătos, lansare de zmeie şi de lampioane.

Alte peste 30 de oraşe din ţară şi-au anunţat participarea la ediţia din acest an a evenimentului.

La Adjud, primăria împreună cu liceeni, elevi, cadre didactice şi nu numai organizează o alergare nocturnă şi plimbare la lumina lumânărilor prin Parcul municipal Adjud.

Un maraton şi un semimaraton vor fi organizate la Aiud, de Ora Pământului.

La Alba-Iulia va fi organizat un tur al Cetăţii Alba Carolina, inclusiv pe bicicletă.

Programul de activităţi organizate la Botoşani include un spectacol şi Crosul Earth Hour ce se va desfăşura odată cu stingerea luminilor la ora 20.30.

ORA PAMANTULUI 2015: La Brăila vor fi organizate, vineri, în Parcul Monumentul, o serie de evenimente ce promovează stilul de viaţă sănătos, ce includ exerciţii de fitness urban, plimbare cu biciclete tandem şi minicros.

La Călan, pe Stadionul Victoria, va fi realizată o inimă din lumânări şi vor fi lansate vreo 200 de lampioane. De asemenea va avea loc un cros.

ORA PAMANTULUI 2015  va fi sărbătorită şi la Călăraşi printr-un spectacol în aer liber, cu cântări şi dansuri, iar la finalul momentului artistic vor fi lansate lampioane

Evenimentul din oraşul Cluj Napoca va avea loc în Piaţa Unirii, unde voluntarii Asociaţiei Studenţilor pentru Natură şi Capitalei Europene a Tineretului vor răspândi mesajul Earth Hour, prin aprinderea lumânărilor ce vor fi vizibile în timp real pe portalul Transylvania Cam. Iluminatul public va fi stins, iar participanţii se vor putea bucura de jocuri de lumini şi foc. La aprinderea luminilor, va fi proiectat un film tematic la Cinematograul Mărăşti, cu intrarea gratuită.

Evenimentul de la Constanţa se intitulează „Să lăsăm Pământul să respire timp de o oră, în Parcul Tăbăcărie”. Voluntarii Mare Nostrum, elevii şi cadrele didactice vor amplasa peste 2.000 de lumânări în parc, atât pe marginea aleilor pentru a marca traseul, cât şi pe spaţiul verde, pentru a reprezanta diverse simboluri stilizate legate de natură şi de protecţia mediului. De asemenea, va fi organizată şi o tombolă de becuri unde cetăţenii sunt invitaţi să aducă becurile uzate, având ocazia de a primi un premiu special.

Un tur ciclist al oraşului va avea loc şi la Craiova, în timpul zilei, în timp ce seara toţi cetăţenii sunt invitaţi să danseze în Piaţa „Mihai Viteazul”, în cadrul acţiunii „Dance for Earth”, susţinută de cluburile de dans din oraş, dar şi la observaţii astronomice oferite de Centrul Astroed al Universităţii din Craiova.

În Mediaş, va avea loc un concert de chitară susţinut de un grup de elevi, dar şi o alergare nocturnă.

Locuitorii din Moineşti sunt invitaţi să răspundă la întrebarea „Tu ce poţi face pentru a proteja pământul?”, să participe la realizarea unei ilustraţii din lumânări Moineşti 60+, precum şi crearea de alte desene din lumânări, făclii sau candele din ceară, să lanseze lampioane şi să se plimbe la lumina lumânărilor.

La Oradea, vor fi organizate în Parcul 1 Decembrie demonstraţii artistice şi culturale fără folosirea unor surse de energie: muzică live, dans contemporan, plasarea de lumânări, gulguţe şi torţe.