Ora Pământului 2019. Cât curent s-ar economisi dacă românii ar stinge lumina o oră

Dacă fiecare persoană din România ar participa, sâmbătă, la Ora Pământului, prin stingerea luminii timp de o oră ar putea fi economisiţi peste 1,16 milioane de kilowaţi/oră, a transmis, vineri, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, în contextul marcării Orei Pământului.

RomaniaTV.net
30 mart. 2019, 08:07
Ora Pământului 2019. Cât curent s-ar economisi dacă românii ar stinge lumina o oră

Economia de 1,16 milioane kilowaţi/oră este comparabilă cu consumul anual al unei comunităţi de circa 2.200 de locuitori sau cu producţia anuală dintr-o microhidrocentrală de 133 kW putere instalată, notează E.ON.

La fel ca în lumea întreagă, pe 30 martie, în România, se vor stinge luminile timp de o oră, într-un gest simbolic menit să atragă atenţia asupra nevoii tot mai stringente de protejare a mediului înconjurător, aminteşte E.ON România. Între orele 20:30 şi 21:30 oamenii vor stinge luminile şi vor opri aparatura electrică, demonstrând că pot avea un comportament responsabil şi că astfel pot contribui, prin economia de energie realizată, la diminuarea impactului activităţilor lor de zi cu zi asupra naturii, se menţionează în comunicatul companiei.

„Potenţialul este semnificativ, iar dacă fiecare om din România ar participa la această iniţiativă ar putea fi economisiţi peste 1,16 milioane de kilowaţi/oră. Ora Pământului transmite un semnal important referitor la problema risipei de energie şi cred că e bine să fim preocupaţi de acest aspect nu doar o oră pe an, ci tot timpul”, afirmă Hajdinjak.

Spre comparaţie, în Germania, dacă fiecare om ar participa la această iniţiativă, s-ar putea economisi aproape 18,2 milioane kWh, ceea ce este de ajuns pentru furnizarea de energie electrică necesară unui orăşel de 7.000 de gospodării timp de un an întreg.

Pe de altă parte, persoanele care doresc cu adevărat să economisească energie ar trebui să îşi înlocuiască aparatura ineficientă din punct de vedere energetic sau, exact ca în timpul Orei Pământului, să mai închidă, când şi când, câte o oră, aparatura electrică, atrage atenţia E.ON.

„Sunt multe lucruri, în aparenţă mărunte, dar care ajută la economisirea energiei. Spre exemplu, încărcătoarele lăsate în priză consumă energie chiar dacă telefonul nu este cuplat, la fel şi aparatele electrocasnice lăsate în stand-by, susţine sursa. De asemenea, având în vedere că un sfert din consumul de curent din gospodărie este dat de funcţionarea frigiderului, iar 10% de maşina de spălat, se pot reduce costurile folosind aparatură electrocasnică de clasă energetică superioară”, subliniază compania. 

Citește și: Ora Pământului 2019, sărbătorită în România de sute de instituţii. Palatul Cotroceni şi Palatul Parlamentului sting lumina pentru o oră