Oraşul european cu cele mai multe poduri

Hamburg dă numele celui de-al doilea land de mici dimensiuni din Germania, dar este, totodată, și un "oraș hanseatic liber". Ca mărime este cel de-al doilea oraș din Germania, centrul economic și cultural din partea de nord a țării.

16 feb. 2015, 07:26
Oraşul european cu cele mai multe poduri

Numit și „poarta către lume”, portul din Hamburg este unul dintre cele mai importante din lume. În fiecare an, în luna mai, sunt organizate manifestări prilejuite de Ziua portului Hamburg, la care participă peste 1 milion de vizitatori, scrie Agerpres.

Situat pe malul fluviului Elba, Hamburg este traversat de nenumărate canale. Din acest motiv, Hamburg este orașul cu cele mai multe poduri din Europa. Peste 2.300 de poduri sunt în oraș, adică mai multe decât au Amsterdam și Veneția împreună, iar o parte dintre aceste poduri sunt de Cartea Recordurilor.

Köhlbrand, cu 3.940 metri lungime, se situează pe locul al doilea în topul podurilor mari din Germania. Inaugurat în 1974, este una dintre construcțiile emblemă ale orașului. La ridicarea lui au fost necesare 81.000 metri cubi de beton și 12.700 tone de oțel, iar înălțimea sub apă este de 53 metri. Podul este traversat zilnic de peste 30.000 de mașini.

Citeşte şi România, în topul destinaţiilor turistice în 2015

Un alt pod faimos este Kattwyk, dar nu pentru lungimea sa de doar 290 metri, ci pentru deschiderea pe verticală, care permite trecerea autovehiculelor, trenurilor și navelor, deopotrivă. Podul este construit pe trei segmente, cele extreme fiind fixe, cel din mijloc mobil, care este ridicat pe verticală la o înălțime de 46 metri, permițând astfel vaselor să treacă. În timpul zilelor lucrătoare, pentru a permite transportul naval, podul se închide la fiecare două ore, așa că traficul rutier și feroviar este închis cam 15-20 minute de fiecare dată.

Cel mai vechi pod din oraș este Zollen, fiind construit încă din 1663. La remarcabila vârstă de 352 de ani, podul este într-o stare foarte bună, fiind circulabil. A fost construit din blocuri de piatră și prezervă lanternele din secolul al XIX-lea. Cu cinci ani mai tânăr este podul Ellerntors, încă utilizat și el.

Hamburg este astăzi cel mai „verde” oraș din Europa. Aproape 50% din suprafața sa este formată din ape (57 de km pătrați), păduri, ferme și aproape 1.400 de parcuri și grădini (care ocupă 12 km pătrați). De altfel, verdele este culoarea oficială a orașului, care a fost numit, în 2011, Capitala Verde a Europei.

Citeşte şi Oraşul din România în care numărul turiştilor a crescut de 10 ori