Oraşul Rio de Janeiro a fost inclus în patrimoniul UNESCO

Peisajul natural din Rio de Janeiro, marcat de taluzurile de granit care coboară în ocean şi de kilometri de plaje cu nisip alb, a fost înscris oficial în patrimoniul mondial al UNESCO, relatează Associated Press.

RomaniaTV.net
02 iul. 2012, 12:33
Oraşul Rio de Janeiro a fost inclus în patrimoniul UNESCO

Oraşul brazilian Rio de Janeiro a primit acest titlu din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură în semn de recunoaştere a felul unic în care cadrul natural exuberant se combină cu peisajul urban. Rio are faleze unice şi una din cele mai mari zone împădurite care este înconjurată în totalitate de un cadru urban: Parcul Naţional Tijuca.

Reprezentanţii UNESCO au menţionat la atribuirea titlului câteva trăsături cheie care au conturat şi inspirat dezvoltarea oraşului: statuia lui Iisus de pe muntele Corcovado, Grădinile Botanice, create în 1808 de împăratul Portugaliei, şi Copacabana, un golf impresionant împrejmuit de dealuri de granit şi de o plajă cu nisip alb.

Aceste elemente ‘au contribuit la cultura în aer liber a acestui oraş spectaculos’, a precizat UNESCO, adăugând că ‘Rio de Janeiro este de asemenea recunoscut ca fiind sursa de inspiraţie artistică pentru muzicieni, peisagişti şi urbanişti’.

Unele din elementele menţionate în motivarea deciziei UNESCO au fost bine păstrate, în timp ce altele, cum ar fi Golful Botafogo, s-au degradat de-a lungul deceniilor din cauza poluării.