Orban a renunţat la discursul pregătit şi a vorbit despre autostrăzi la Iaşi: Moldova a fost nedreptăţită în ultimii 25 de ani

Premierul Ludovic Orban s-a adresat liber mulţimii renunţând la discursul scris şi afirmând că Moldova a fost nedreptăţită în ultimii 25 de ani. Orban a declarat că, la acest moment, construcţia autostrăzilor Iaşi-Târgu Mureş şi Sibiu-Piteşti sunt două dintre marile priorităţile ale Guvernului.

RomaniaTV.net
24 ian. 2020, 11:52
Orban a renunţat la discursul pregătit şi a vorbit despre autostrăzi la Iaşi: Moldova a fost nedreptăţită în ultimii 25 de ani

Orban a anunţat că în şedinţa de guvern de marţi va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă prin care se va încheia parteneriatul public-privat în ceea ce priveşte Autostrada Unirii, iar obligaţia de a gestiona acest proiect va fi mutată de la Comisia de Strategie şi Prognoză „acolo unde îi este locul, la Ministerul Transporturilor”.

„Obiectivul nostru este ca, prin exerciţiul financiar multianual 2021-2027, Autostrada Unirii să fie finanţată din fonduri europene, atât studiul de fezabilitate, cât şi construcţia. Există două mari priorităţi: autostrada Unirii şi autostrada Sibiu-Piteşti, care sunt fundamentale pentru a asigura legătura între provinciile istorice şi, mai ales pentru dumneavoastră, ca să asigure cu adevărat conectarea la reţeaua de transport europeană pe profil de autostradă. Mai mult decât atât, deja pregătim, ştiţi foarte bine că preşedintele României a fost acela care a organizat Reuniunea celor trei mări la care s-au pus bazele unei finanţări a unui proiect de autostradă care să asigure legătura nord-sud, în estul Uniunii Europene. Şi acest proiect, care corespunde în cea mai mare parte cu Coridorul IX Pan European, va face obiectul străduinţelor şi eforturilor noastre pentru a obţine finanţare şi pentru a-l finaliza”, a afirmat Orban.

„În ceea ce priveşte autostrada, nu vreau să spun foarte multe lucruri, dar nu noi suntem cei care am inventat un PPP (parteneriat public-privat – n.r.) ca să mai tragem de timp câţiva ani de zile şi au pus pe unii care nu au nicio legătură cu construcţia autostrăzii, respectiv Comisia de strategie şi prognoză, e ca şi cum ai pune un profesor de drept să construiască autostrăzi. Marţi, în şedinţa de Guvern vom adopta ordonanţa de urgenţă prin care vom încheia parteneriatul public-privat şi vom muta de la Comisia de Strategie şi Prognoză acolo unde îi este locul, la Ministerul Transporturilor, obligaţia de a gestiona acest proiect”, a declarat Ludovic Orban, la Iaşi.

Acesta a dat asigurări că, în următoarea şedinţă de guvern, proiectul autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş va fi transferat de la Comisia de Strategie şi Prognoză la Ministerul Transporturilor.

„Nu noi suntem cei care am inventat un PPP (n.r. – parteneriat public-privat) ca să mai tragem de timp câţiva ani şi i-am pus pe unii care nu au nicio legătură cu construcţia autostrăzii, respectiv Comisia de Strategie şi Prognoză. E ca şi cum ai pune un profesor de drept să construiască autostrăzi… Marţi, în şedinţa de guvern vom adopta ordonanţa de urgenţă prin care vom încheia parteneriatul public-privat şi vom muta de la Comisia de Strategie şi Prognoză acolo unde este locul, la Ministerul Transporturilor, obligaţia de a gestiona acest proiect”, a adăugat Ludovic Orban.

Totodată, premierul a vorbit de necesitatea modernizării liniei de cale ferată care leagă nordul ţării de Bucureşti.

„De asemenea, am prevăzut – şi cu siguranţă vom realiza acest lucru – să asigurăm modernizarea căii ferate, a reţelei principale a căii ferate care traversează Moldova, lucru care nu a fost făcut niciodată, prin achiziţionarea celei mai moderne tehnologii care asigură reparaţia capitală sau modernizarea acolo unde este necesar”, a mai spus prim-ministrul.

Despre autostrada care să lege Moldova de Transilvania a vorbit şi preşedintele Klaus Iohannis. Prezent la manifestările de la Iaşi, şeful statului a declarat că românii şi România au nevoie de Autostrada Unirii, „proiect consfinţit prin lege”, care „obligă” statul să realizeze o autostradă de mare viteză peste Carpaţi, unind astfel provinciile istorice, şeful statului subliniind că fără această autostradă Moldova nu va putea recupera decalajul economic faţă de restul regiunilor.

„Pentru că ne aflăm la Iaşi, în inima Moldovei, transmit un semnal ferm către guvernanţi: românii şi România au nevoie de Autostrada Unirii, proiect consfinţit prin lege, care obligă statul să realizeze un drum de mare viteză peste Carpaţi. Provinciile istorice, Moldova şi Transilvania, trebuie să fie unite! Fără această autostradă, Moldova nu va putea recupera decalajul economic”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Iohannis, huiduit şi aplaudat la Iaşi când a vorbit despre alegeri anticipate pentru a stopa PSD şi Autostrada Unirii peste Carpaţi