Orban: Adunarea Parlamentară a CE a aprobat solicitarea PNL şi a decis sesizarea Comisiei de la Veneţia privind Codurile penale

Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunţat că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a aprobat joi solicitarea PNL de a sesiza Comisia de la Veneţia cu privire la modificările aduse Codurilor penale.

RomaniaTV.net
28 iun. 2018, 16:41
Orban: Adunarea Parlamentară a CE a aprobat solicitarea PNL şi a decis sesizarea Comisiei de la Veneţia privind Codurile penale

“PNL, ca şi în cazul legilor justiţiei, şi în cazul Codului penal şi Codului de procedură penală s-a adresat APCE în vederea sesizării Comisiei de la Veneţia. Astăzi, Comisia de Monitorizare a Comisiei Europei a aprobat solicitarea formulată de PNL şi a decis sesizarea Comisiei de la Veneţia privitor la toate modificările care sunt aduse la Codul de procedură penală şi la Codul penal”, a anunţat Ludovic Orban.

În perioada 11-12 iunie, o delegaţie a Comisiei de la Veneţia s-a aflat într-o vizită de două zile la Bucureşti, pe tema modificărilor la legile justiţiei, în urma unei solicitări formulate de PNL, scrie News.ro.

În cadrul vizitei, delegaţia s-a întâlnit cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, preşedintele Klaus Iohannis, dar şi cu membrii Comisiei speciale privind modificarea legilor justiţiei. De altfel, preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache, s-a aflat săptămâna trecută la Bruxelles, după ce Comisia de la Veneţia l-a invitat să răspundă unor întrebări.

Citeşte şi:  Preşedintele Comisiei de la Veneţia: „Un punct de vedere preliminar pe situaţia din România, la sfârşitul lunii iulie”

„Cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției”

Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția pe tema modificărilor legilor Justiției va fi transmisă la București la finalul lunii iulie, forului nefiindu-i însă solicitată o analiză pe marginea codurilor penale, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio.  Totodată, oficialul european pune atacurile la justiție pe seama intereselor politice, cei care sunt la putere dorind „să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției”

„Având în vedere urgența situației, lucrăm deja la o opinie preliminară, care va fi gata la finalul lunii iulie, va fi trimisă la București, și sperăm că va fi luată în considerare. Opinia se va referi la statutul judecătorilor și organizarea Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii. Codurile penale nu fac obiectul acestei analize, căci nimeni nu ne-a solicitat încă să o facem”, a declarat Buquicchio.  

Întrebat dacă președintele ar trebui să trimită o solicitare și în cazul codurilor penale, cum a făcut-o în cazul legilor Justiției, oficialul a comentat că „este neobișnuit” ca șeful statului să solicite opinia Comisiei de la Veneția, procedura fiind de obicei în sarcina Guvernului, Parlamentului APCE sau secretarului general al Consiliului Europei.  

„Independența justiției este o prioritate pentru Comisia de la Veneția de multă vreme. Iar asta, atât în interesul cetățenilor unei țări sau alta, pentru că aceștia au dreptul la o judecată dreaptă, dar și din rațiuni economice, căci o țară unde justiția nu este independentă este instabilă și investitorii se feresc să investească acolo. Înainte de aderare, am lucrat foarte mult cu țări ca România pentru a implementa măsuri de întărire a independentei justiției. Acum, că sunt în UE, pare că nu le mai pasă atât de mult. Eu cred însă că sunt și alte motive”, a mai spus Gianni Buquicchio.  

Președintele Comisiei de la Veneția a pus, totodată, pe seama „intereselor politice” atacurile la adresa justiției în statele fost comuniste. „Cred că este și o chestiune de mentalitate. Sunt alegeri, şi câștigători vor să ia totul (…)Deci în aceste țări nu există încă o mentalitate democratică, aceasta idee a alternanței la putere: azi sunt eu, mâine ești tu, şi ar trebui să facem totul pentru binele oamenilor și societății. Cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției”, a arătat el.