Orban avertizează: PSD – ALDE taie viitoarele pensii ale angajaţilor până în 45 de ani

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat marţi că liberalii vor solicita în fiecare şedinţă a Parlamentului dezbaterea şi votul asupra proiectului de lege pentru aprobarea OUG 82/2017 privind pilonul II de pensii, urmând să o conteste la Curtea Constituţională.

03 apr. 2018, 16:16
Orban avertizează: PSD – ALDE taie viitoarele pensii ale angajaţilor până în 45 de ani

„PNL atrage atenţia asupra faptului că, din nou, ministrul Muncii şi Guvernul au minţit în privinţa pilonului II de pensii. După cum vă aduceţi aminte, ministrul Muncii a declarat în repetate rânduri că prin scăderea procentului din contribuţiile de asigurări sociale pentru pilonul II de pensii de la 5,11% la 3,75% nu va scădea contribuţia pentru nicio pensie. Astăzi, pe baza calculelor pe care le-am efectuat în mai multe cazuri, atragem atenţia că PSD – ALDE reduc cu între 20 şi 30% pensia la care are dreptul orice angajat astăzi în muncă cu vârsta până 54 de ani. Mai precis, PSD – ALDE taie viitoarele pensii ale angajaţilor până în 45 de ani pentru că există o reducere a valorii nominale, a contribuţiei la pilonul II de pensii, după calculele noastre, în jur de aproximativ 12%. Din acest motiv, începând din această săptămână, vom solicita în fiecare şedinţă a Parlamentului introducerea pe ordinea de zi pentru dezbatere şi vot final a legii de aprobare a Ordonanţei 82, deoarece PNL (…) va ataca la Curtea Constituţională acest act normativ”, a afirmat Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

El a acuzat coaliţia PSD – ALDE că „ţine la sertar” acest proiect de lege pentru a nu fi contestat la CCR.

„Ceea ce face astăzi coaliţia PSD – ALDE noi considerăm că este inadmisibil – să ţină în sertar un proiect de lege de adoptare a unei OUG doar cu scopul de a ne împiedica să atacăm la CCR acest act normativ care reprezintă un furt din dreptul cetăţenilor români, din dreptul populaţiei active de a beneficia de o pensie din pilonul II de pensii, o pensie care este acordată pe sistemul unui fond acumulat. În cazul în care majoritatea PSD – ALDE refuză să facă acest lucru, vom apela la prevederile regulamentare. După cum ştiţi, în condiţiile în care comisia sesizată în raport depăşeşte termenul de adoptare a raportului, cum este cazul Comisiei de muncă ce a fost sesizată pentru realizarea raportului pe legea de aprobare a OUG 82, automat proiectul de lege intră în dezbaterea plenului şi vom face apel la regulament şi la necesitatea respectării regulamentului astfel încât să reuşim cât mai repede ca acest proiect de act normativ să poată fi adoptat pentru a permite atacarea la CCR”, a declarat Orban.

Pe de altă parte, el a anunţat că Biroul Executiv al PNL a votat conţinutul moţiunii simple împotriva ministrului Fondurilor Europene, care urmează să fie depusă la Senat.