Orban: Băncile trebuie să valorifice mai mult oportunităţile proiectelor cu fonduri europene

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat luni că băncile trebuie să crediteze mai mult contractanţii de proiecte cu fonduri europene şi să dezvolte produse de creditare destinate exclusiv acestora.
Romania TV
20 feb. 2012, 15:42
Orban: Băncile trebuie să valorifice mai mult oportunităţile proiectelor cu fonduri europene

„Convingerea noastră este că există o marjă mult mai largă de manevră pentru sectorul bancar de a utiliza oportunităţile care există în domeniul gestiunii fondurilor comunitare”, a spus Orban la o reuniune organizată de MAEur cu reprezentanţi ai mediului bancar. El a arătat că actuala criză economică ar putea avea rolul de a determina băncile să fie mai interesate de acest potenţial.

 

El a evidenţiat importanţa introducerii acum câţiva ani a scrisorii de confort angajante prin care pot fi giraţi contractanţii de fonduri europene, însă a subliniat că lipsesc progresele în două chestiuni esenţiale: stabilirea de mediul bancar a unui număr minim de criterii financiare de eligibilitate şi evaluarea proiectelor care să poată fi preluate în ghidurile solicitanţilor, precum şi dezvoltarea unor produse de creditare destinate exclusiv beneficiarilor de proiecte şi care să ţină cont de caracteristicile finanţărilor din fonduri nerambursabile.

Orban a subliniat că băncile utilizează acum de practica denumirii unor produse de creditare pentru zona fondurilor nerambursabile, însă condiţiile de creditare sunt aceleaşi cu cele pentru ceilalţi beneficiari.

 

De asemenea, el a punctat că UE este interesată să aloce mai mulţi bani pentru IMM-uri şi facilitarea accesului acestora la finanţările europene prin acordarea de granturi, subvenţionarea dobânzilor şi contribuţii la provizioanele de garantare. Potrivit lui Orban, mii de IMM-uri din România au beneficiat anul trecut de fonduri europene, creându-se astfel direct şi indirect zeci de mii de locuri de muncă.

 

În perspectiva exerciţiului financiar 2014-2020, Orban a subliniat că va exista posibilitatea, pe bază de licitaţie, a acreditării unor bănci ca organisme intermediare private.

 

„Este o schimbare semnificativă, o adevărată revoluţie în gestiunea fondurilor comunitare”, dar absolut necesară pentru a spori interesul băncilor pentru implementarea proiectelor cu fonduri structurale şi de coeziune.

 

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a declarat că la nivelul asociaţiei există deja preocupări pentru ca sistemul bancar să se implice mai mult în gestionarea fondurilor europene şi că ARB are toată disponibilitatea pentru dialog şi cooperare cu MAEur. El a precizat că ARB va avea mai multe întâlniri tehnice şi la nivel de conduceri ale băncilor pentru a răspunde solicitărilor MAEur.

 

De asemenea, Gheţea a spus că în urma acestora s-ar putea realiza setul minimal de indicatori şi de parametri comuni, care să fie aplicaţi la solicitarea unor credite de co-finanţare. „Va fi însă foarte dificil ca acest set de indicatori să fie impus băncilor comerciale din întregul sistem, pentru că fiecare va încerca să se plieze pe normele proprii de creditare”, a spus Gheţea.

 

El a mai arătat că bănci precum BCR, CEC, Unicredit, Banca Transilvania s-au detaşat în interesul lor pentru cofinanţarea proiectelor europene, în timp ce alte bănci nu şi-au propus în strategia lor co-finanţarea proiectelor europene.

 

Preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Şaramet, a evidenţiat că băncile nu se vor implica mai activ în acest domeniu dacă nu se vor găsi soluţii pentru reducerea costurilor, mai ales cu provizioanele. Acestea ar putea fi realizate şi ar trebui discutate cu Banca Naţională a României (BNR).

 

El a mai spus că, dacă media europeană a alocărilor pentru IMM-uri din totalul fondurilor europene ajunge la 20%, în România alocarea pentru IMM-uri este la numai 3-4%.

 

Prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE), singurul din cele şapte programe care se adresează mediului de afaceri, IMM-urile au alocate două miliarde de euro din totalul de trei miliarde euro, în exerciţiul de programare financiară 2007-2013, a precizat directorul general al Autorităţii de Management pentru POSCCE, Cătălina Meliţă.

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cu ce să stropești vița de vie ca să ai struguri parfumați și dulci. Trucul genial folosit chiar și de bunicii noștri
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Stațiunea de pe litoralul românesc care va fi revelația verii. A fost ignorată ani la rând, dar acum revine în top
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
China „evaluează” o propunere de negocieri din partea SUA: „Dacă partea americană nu îşi corectează taxele, înseamnă că este complet ipocrită”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Taxa care s-a majorat și impactul resimțit de la 1 mai. Măsura a intrat deja în vigoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Vedeta din România care așteaptă primul ei copil, la un an de la divorț! Modul inedit în care le-a dat vestea fanilor
Cancan.ro
Doliu în lumea muzicii! O cântăreață consacrată a murit într-un incendiu cumplit, de 1 Mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Surpriză în cursa pentru Cotroceni: Ce arată cel mai nou sondaj dinaintea alegerilor prezidențiale
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață