Orban cere să se ia legătura cu Facebook şi Google pentru combaterea ştirilor false despre coronavirus

Premierul interimar a cerut joi, în şedinţa de guvern, mai multe măsuri pentru a combate răspândirea coronavirusului în România, dar şi pentru limitarea panicii în rândul populaţiei.

RomaniaTV.net
27 feb. 2020, 14:26
Orban cere să se ia legătura cu Facebook şi Google pentru combaterea ştirilor false despre coronavirus

Premierul Ludovic Orban a solicitat joi, în şedinţa de Guvern, să fie identificaţi medicii care pot comunica eficient în vederea demitizării coronavirusului, explicând că trebuie luate toate măsurile pentru a evita să se producă panică în rândul populaţiei. Totodată, premierul a solicitat ca reprezentanţii guvernului să ia legătura cu Facebook şi Google, în vederea notificării tuturor ştirilor fase despre coronavirus, menite să inflameze spiritele şi să sădească teama în rândul populaţiei.

„Grupul de lucru pe comunicare trebuie să ia legătura cu Facebook, cu Google, samd astfel încât să obţină posibilitatea de a notifica orice fake-news, pentru că ne confruntăm cu o avalanşă de informaţii false care sunt lansate de pe platforme de cele mai multe ori necunoscute care induc panică. Şi aici trebuie imediat reacţionat, notificat, astfel încât să dispară aceste informaţii false”, a cerut Ludovic Orban.

De asemenea, premierul a anunţat că se ia în calcul plafonarea preţului la materialele de protecţie, pentru o perioadă de 3-6 luni.

„Am vorbit cu preşedintele Consiliului Concurenţei şi să vă gândiţi dacă este necesar pentru că am văzut că e o tendinţă de speculă, putem plafona pe o perioadă de trei până la şase luni preţul pentru toate materialele, echipamentele care se vând către populaţie.”, a completat premierul.

O altă măsură solicitată de premier a fost ca Poliţia de Frontieră să insiste în a identifica din ce zone din Italia provin cetăţenii care intră în România cu autoturismele, astfel încât să poată fi carantinaţi, în cazul în care provin din zonele de risc.

„Cereţi Poliţiei de Frontieră să ceară mai ales celor care vin cu maşini personale actele din Italia pentru a identifica cu precizie dacă vin din zonele de focar sau nu. Aşa e complicat să îi bagi în izolare pe nişte oameni care vin alte zone. Am înţeles că au fost băgaţi în izolare nişte oamenii care veneau din zone care nu aveau legătură. Aici trebuie să le explicăm că este în interesul lor să prezinte aceste acte ca să putem să luăm cele mai potrivite măsuri”, a spus Orban.

Citeşte şi: Care este starea bărbatului din Gorj infectat cu coronavirus. Alte 17 probe biologice sunt în lucru la „Matei Balş”