Orban, despre recordul atins de euro: "Sunt perioade în care exista presiune asupra cursului. BNR va reuşi să păstreze stabilitatea"

Publicat: Luni, 07 Septembrie 2020 20:21 // Actualizat: Luni, 07 Septembrie 2020 20:21 // Sursa: romaniatv.net

Premierul Ludovic Orban a declarat că există anumite perioade în care apare o presiune asupra cursului de schimb, însă este convins că Banca Naţională a României va reuşi să menţină o stabilitate în acest sens. Şeful Executivului a adăugat că tendinţa de creştere a a euro a fost pe un timp de criză, însă a reamintit că inflaţia a scăzut sub 3% comparativ cu anii anteriori, când era la 5%, informează News.ro.

"Cred că în această perioadă de criză economică a existat o stabilitate a cursului de schimb leu-euro. Sigur că există anumite perioade în care există o presiune asupra cursului. Aici sunt convins că BNR, care are atribuţii în domeniu, urmăreşte cu mare atenţie fenomenele şi, aşa cum a reuşit şi până acum, va reuşi şi în continuare să menţină o anumită stabilitate a cursului de schimb leu-euro", a afirmat Ludovic Orban, întrebat cum va ţine sub control Executivul cursul de schimb.

Şeful Executivului a mai precizat că preocuparea Guvernului a fost şi este asigurarea echilibrelor macroenomice, deoarece ele subt baza dezvoltării economice.

"Hai să ne uităm că nu a existat o tendinţă de creştere şi a fost o perioadă de criză. De asemenea, inflaţia s-a redus în această perioadă. De la o inflaţie de 5%, în anii anteriori, am ajuns la o inflaţie sub 3%. Preocuparea noastră constantă a fost o preocupare pentru a asigura echilibrele macroeconomice, pentru că ele constituie un fundament pentru dezvoltarea economică", a conchis Orban.

BNR a anunţat luni un curs de referinţă de 4,8552 lei pentru un euro, în creştere cu 0,12% de la nivelul de 4,8492 consemnat vineri. Dolarul a urcat cu 0,29%, la 4,1033 lei pe unitate.

Vineri, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,8492 lei pentru un euro, în urcare cu 0,10% de la nivelul de 4,8442 consemnat joi. Dolarul a scăzut cu 0,06%, la 4,0915 lei pe unitate.

Maximul istoric înregistrat de euro în raport cu leul, de 4,8448 lei/euro, a fost atins pe 17 martie 2020. Cursul mediu al BNR pentru euro aferent lunii august 2020 a fost de 4,8372 lei pe unitate.

Citeşte şi: Daniel Dăianu: "Criza nu se va încheia nici în 2021. Suntem în război, iar economia este şi ea o victimă"

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
BNR curs euro euro leu Ludovic Orban record
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8582
RON
20 Sep
noapte 10 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H