Orban: Despre Schengen trebuie să vorbească Guvernul României, care la nicio reuniune a JAI nu a deschis subiectul

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Vaslui, că despre Schengen trebuie să vorbească Guvernul României, care la nicio reuniune a JAI, la care participă Carmen Dan, nu a deschis subiectul.

RomaniaTV.net
10 mai 2019, 16:45
Orban: Despre Schengen trebuie să vorbească Guvernul României, care la nicio reuniune a JAI nu a deschis subiectul

„Despre Schengen trebuie să vorbească Guvernul României, care la nicio reuniune a JAI, pe Interne, la care participă Carmen Dan, nu a deschis subiectul Schengen. Este obligaţia Guvernului de a pune pe masă şi de a solicita primirea României în Schengen. Cu toate astea, vă repet, Guvernul PSD-ALDE, prin Carmen Dan, la nicio reuniune JAI, cât a deţinut Preşedinţia Consiliului Uniunii, deci şi a JAI, nu a pus problema pe tapet, deşi noi am solicitat acest lucru în mod repetat”, a declarat Orban.

El a precizat că, de altfel, PPE a iniţiat, la solicitarea PNL, o rezoluţie în Parlamentul European, prin care Parlamentul European s-a pronunţat pentru susţinerea integrării României în spaţiul Schengen.

„Nici măcar când Parlamentul European a adoptat rezoluţia, Guvernul PSD-ALDE nu a pus pe ordinea de zi şi nu a făcut niciun demers concret pentru a obţine integrarea României în Schengen. Ca atare, dacă vreţi să vorbim despre Schengen, singurul vinovat pentru faptul că România astăzi nu este membru în Schengen, este PSD şi cu Guvernul pe care îl conduce”, a mai spus liderul PNL.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat joi, la summitul UE de la Sibiu, că România va fi pregătită de admiterea în spaţiul Schengen când se va conforma regulilor statului de drept şi democraţiei, el considerând că în prezent ţara noastră nu merge în direcţia corectă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, răspunzând unei întrebări, că a pus „de nenumărate ori” în discuţie chestiunea integrării în Spaţiul Schengen şi va discuta şi în cursul zilei cu liderii europeni acest subiect. El a atras însă atenţia că sunt politicieni care au atacat justiţia şi chiar şi instituţiile europene, astfel că au apărut acele discuţii despre statul de drept din România. „(…) pot să vă promit că peste puţin timp, probabil nu astăzi, dar peste puţin timp vom fi şi în Schengen şi vom scăpa şi de MCV”, a spus Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că a încercat să construiască cu preşedintele României o relaţie instituţională „normală”, în beneficiul cetăţenilor, dar „interesul personal, interesul electoral” al preşedintelui este cel care contează. „Îi solicit domnului preşedinte Iohannis ca în cadrul summitului de la Sibiu să ceară aderarea noastră la spaţiul Schengen şi încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a spus Dăncilă, apreciind că orice reuniune trebuie să aibă un rezultat concret pentru cetăţeni.

Tot miercuri, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis că „s-a spălat pe mâini de subiectul Schengen”, susţinând că aderarea României la Spaţiul Schengen ţine acum doar de voinţa politică a statelor membre, iar rolul preşedintelui este să contribuie la obţinerea acestei voinţe politice.