Orban, după dezertările din PMP: Am rămas cu un gust amar să văd că parlamentari ai lui Băsescu fac tot ce pot să salveze Guvernul

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat marţi plecările din PMP, însă a subliniat că acestea nu descurajează demersul privind depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.

RomaniaTV.net
29 mai 2018, 12:52
Orban, după dezertările din PMP: Am rămas cu un gust amar să văd că parlamentari ai lui Băsescu fac tot ce pot să salveze Guvernul

„Parcă suntem un mercato, a crescut febra. Am rămas cu un gust amar să văd că parlamentari ai lui Băsescu parcă fac tot ce pot să salveze Guvernul Dragnea-Dăncilă, dar nu ne descurajează şi noi vom continua. Am început încă de săptămâna trecută discuţii formale şi informale. Aceste discuţii vor continua şi în această săptămână”, a spus Orban, care i-a transmis lui Valeriu Steriu, în contextul plecării de la PMP la PSD, ”să-i fie ruşine”.

Preşedintele PNL a arătat că discuţiile privind susţinerea moţiunii de cenzură au demarat şi vor continua.

„Am mandatat nu numai echipa de negociere, dar şi fiecare parlamentar al PNL să poarte discuţii cu parlamentari care se află în majoritatea guvernamentală, cu obiectivul de a îi determina să voteze moţiunea de cenzură. Avem întâlniri şi în cursul acestei săptămâni şi aceste întâlniri vor continua”, a afirmat Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

El nu a dorit să precizeze cu cine vor continua discuţiile cu privire la moţiunea de cenzură.

Orban a precizat că au existat discuţii instituţionale cu partidele parlamentare, cu lideri ai acestora, dar şi individuale, cu parlamentari PSD, ALDE, UDMR şi de la minorităţi.

„Starea de nemulţumire este foarte mare în rândul parlamentarilor actualei puteri. Problema este că ei trebuie să aibă curajul să rămână în sală, pentru că strategia perversă care a fost inventată de a ţine parlamentarii puterii să nu voteze la moţiunea de cenzură va fi aplicată şi în acest caz, ori aici este problema să-şi asume public acest gest, să rămână în sală să voteze”, a arătat Orban.

El a susţinut că, după atitudinea publică, nu are nicio îndoială că parlamentarii din jurul Pro România vor vota împotriva Guvernului.

Orban a precizat că nu s-a stabilit data la care va fi depusă moţiunea de cenzură. „O vom depune atunci când vom avea convingerea că avem maximum de şanse”, a adăugat liderul PNL.

El a indicat temele principale ale moţiunii de cenzură, şi anume „distrugerea economiei româneşti, reducerea puterii de cumpărare a populaţiei, tentativa de capturare a statului, distrugerea sistemelor publice, atacul sistematic împotriva mediului de afaceri, Pilonul II de pensii”.

Orban a arătat că echipa de negociere privind moţiunea de cenzură a fost completată cu vicepreşedinţii PNL Marian Petrache, Lucian Bode şi Victor Paul Dobre. 

Valeriu Steriu şi-a anunţat marţi plecarea din PMP şi revenirea la PSD, partid pe care îl părăsise în anul 2009 pentru UNPR. Steriu a declarat că a ales libertatea şi că e convins că şi alţi colegi de-ai lui vor lua această decizie. Totodată, Gabriel Zetea, preşedinte PSD Maramureş, a anunţat pe Facebook că senatorul de Maramures Iustin Talpos s-a înscris azi în Partidul Social Democrat. Tot azi, senatorul Ion Ganea a anunţat că trece de la PMP la PSD. Trecerile recente la PSD vin în contextul în care social-democraţii au pierdut în ultima săptămână mai mulţi parlamentari care au ales să se alăture partidului lui Victor Ponta.

Traian Băsescu a convocat sedință de urgență la PMP. 

„Reuşim să-l întărim pe Dragnea prin dezertările de astăzi. Văd că domnul Steriu (n.r. – Valeriu), care nu mai dădea pe la partid de vreo 6 – 7 luni, dintr-odată a devenit şi epistolar. Domnul Ganea (n.r. – Ion) şi domnia sa s-a dus către unde îl îndeamnă inima. Talpoş (n.r. – Iustin), spre surprinderea mea, sâmbătă a fost cu mine pe scenă, la Baia Mare, şi astăzi văd că şi-a găsit valenţele pesediste. Tabugan (n.r. – Ion) nu ştim unde s-a dus încă, dar cert este că am pierdut trei parlamentari proveniţi din UNPR, în urma fuziunii. I-am pus pe listele PMP-ului şi astăzi am pierdut trei dintre ei. Ce să le spunem – Drum bun!. Se pare că liderii UNPR nu se dezmint în abordările tradiţionale. Rămânem un partid mai sărac în parlamentari, dar mai curat, şi, în orice caz, mai puternic decât a fost la momentul alegerilor. Nu e niciun secret pentru nimeni, numele Ganea, Steriu, Tabugan le ştim de mult ca fiind în negocieri. Ne-au asigurat tot timpul că mai cinstiţi ca ei nu există, dar în realitate s-a dovedit că ceea ce li s-a spus şi în faţă era adevărat, deşi ei au negat”, a precizat Băsescu, înainte de începerea şedinţei Colegiului Naţional al PMP, potrivit Agerpres.

El a adăugat că regretă faptul că cei trei nu s-au dus „măcar” la liberali sau la USR.

„Îmi pare rău, măcar să se fi dus la liberali sau la USR, dar nu la PSD. O luăm ca atare şi ne vedem de obiectivele noastre, de pregătirea Congresului şi de obiectivele pe care le avem”, a spus Băsescu.

În context, liderul PMP a făcut trimitere la o declaraţie a unui deputat PSD de Maramureş, care ar fi spus: „Avem nevoie de cât mai mulţi lingăi şi sclavi în partid”. „I-am trimis lui Dragnea trei lingăi azi, să-i fie de bine, să şi-i ia acasă”, a comentat Băsescu râzând.