Orban explică de ce autorităţile au cedat în faţa pelerinilor la Iaşi. „Se putea ajunge la bătaie. Spiritele erau extrem de încinse”

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că forţele de ordine au luat o decizie corectă în momentul în care au decis accesul pelerinilor la racla cu moaştele Sfintei Parascheva. Şeful Executivului spune că astfel au fost evitate posibile bătăi deaoarece acolo erau "foarte mulţi agitatori de profesie".

RomaniaTV.net
15 oct. 2020, 19:16
Orban explică de ce autorităţile au cedat în faţa pelerinilor la Iaşi. „Se putea ajunge la bătaie. Spiritele erau extrem de încinse”

„A fost o decizie operativă. Ați fi vrut să rămână sutele alea de oameni într-un scandal perpetuu, eventual să degenereze într-un alt scandal? Oricum, erau acolo foarte mulți agitatori de profesie, care special s-au dus acolo, ca să incite spiritele.

Cred că mulți oameni nu erau rău intenționați, pur și simplu au vrut să se ducă. Unii s-ar putea să lucreze în Iași, alții s-ar putea să fi ajuns cu avionul, alții cu mașina personală pentru că s-au dus în vizită la cineva. Era greu de făcut o diferență între agitatori, s-a și văzut că sunt unii care n-au nicio treabă cu sărbătoarea creștină.

Pe de altă parte, uitându-te, vezi și foarte mulți oameni credincioși. A fost o decizie operativă și după părerea mea imediat s-a stins acest focar”, a afirmat Ludovic Orban, la Digi24.

Premierul consideră a fost o „decizie corectă”, prin care toţi pelerinii veniţi din toată ţara s-au putut ruga la racla cu moaştele Sfintei Parascheva.

„Echipele operative au fost puse în fața unei situații în care trebuiau să ia o decizie. Acolo se putea ajunge la bătaie. Spiritele erau extrem de încinse. Puneau jar pe foc foarte mulți agitatori.

Din punctul meu de vedere a fost o decizie corectă”, a explicat şeful Executivului.

Imagini incredibile! Mii de oameni s-au îmbulzit fără mască şi au sărutat moaştele Sfintei Parascheva

De asemenea, reprezentanţii Jandarmeriei au transmis că prin modul în care forţele de ordine au gestionat situaţia de la Catedrala Mitropolitană s-a evitat o escaladare a violenţei. Pelerinilor din afara Iaşiului li s-a interzis să ajungă la raclă, miercuri seara, însă restricţiile au fost ridicate pe timpul zilei

Reprezentanţii Jandarmeriei, după ce credincioşilor le-a fost permis accesul la moaştele Sf. Parascheva: „S-a evitat violenţa”