Orban, explicaţii despre accidentul lui Lucian Bode. „Demnitarul nu are dreptul să solicite SPP niciun fel de ritm de deplasare”

Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, că un demnitar nu are dreptul să solicit echipajului de la Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), care îl însoţeşte, niciun fel de rism de deplasare. Explicaţiile şefului Executivului vin în contextul în care reprezentanţii sindicatului Europol l-a acuzat de "abuz de putere" pe Lucian Bode, ministrul Transporturilor, după ce a dat vina pe șoferul SPP pentru accidentul în care a fost implicată mașina care îl aducea la București în urmă cu o săptămână.

RomaniaTV.net
07 sept. 2020, 11:11
Orban, explicaţii despre accidentul lui Lucian Bode. „Demnitarul nu are dreptul să solicite SPP niciun fel de ritm de deplasare”

Întrebat la finalul unei reuniuni cu echipa de campanie despre accidentul în care a fost implicat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, Orban a menţionat că, atunci când este transportat, demnitarul trebuie, conform legii, să comunice destinaţia şi ora la care trebuie să ajungă.

„Nu are dreptul legal de a solicita niciun fel de ritm de deplasare. În ceea ce mă priveşte, fac acelaşi lucru. (…) Nu este obligat echipajul SPP, deci are dreptul legal sa refuze orice solicitare din partea demnitarului, asta este legea. Ştiţi dvs. despre faptul că i s-a cerut să se deplaseze? Nu, i s-a cerut să ajungă la o anumită oră. În ceea ce priveşte modalitatea de deplasare, dacă utilizează sau nu utilizează prevederile legale referitoare la deplasarea în ceea ce se numeşte coloana oficială, toate nu sunt deciziile demnitarului. Vă rog, studiaţi legea!”, a precizat premierul Ludovic Orban.

Europol, reacţie dură faţă de Lucian Bode: „Ministrul Bode minte cu neruşinare”

Sindicatul polițiștilor, Europol, a avut o reacție dură, duminică, într-o postare pe Facebook, față de declarațiile ministrului Transportuilor, Lucian Bode, care a dat vina pe șoferul SPP pentru accidentul în care a fost implicată mașina care îl aducea la București în urmă cu o săptămână.

„Am zis că nu vom comenta „abuzul de putere” al ministrului transporturilor Bode, însă nu putem trece peste declarațiile mizerabile cu care acesta a insultat inteligența opiniei publice.

Cum să înțeleagă ministrul transporturilor nevoia de autostrăzi și de îmbunătățire a infrastructurii rutiere în condițiile în care el ajunge de acasă, de la Zalău, la București în doar 5 ore?! Nu are cum să știe că milioane de șoferi și pasageri își pierd un sfert din viață în coloane formate pe drumurile naționale și în trafic. Să nu mai vorbim de sângele miilor de morți în accidentele rutiere, morți pentru care vinovați moral sunt toți cei care s-au perindat prin funcții de demnitar.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu îl acuză pe Lucian Bode de MINCIUNĂ, după declaraţiile despre accident: „Asumarea responsabilităţii e lucru rar”

Pe 30 august, Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a fost rănit uşor într-un accident rutier produs între Râmnicu Vâlcea şi Piteşti, în localitatea Dumbrăvești.

Ministrul a precizat că este primul incident de acest gen în care este implicat.

„Acum daţi-mi voie să explic câteva aspecte care au fost mai puţin prezentate în spaţiul public în cele trei comunicate oficiale. În calitate de ministru, beneficiez în condiţiile legii de serviciile SPP. În cele 10 luni de mandat, am străbătut ţara asta în lung şi-n lat, de la un şantier la altul, parcurgând zeci de mii de kilometri fără niciun incident. Subliniez faptul că în majoritatea deplasărilor utilizez o maşină aparţinând Ministerului Transporturilor neechipată cu instalaţii de semnalizare acustice şi luminoase. Cu excepţia cazurilor în care m-am deplasat în coloane oficiale, de cele mai multe ori împreună cu domnul prim-ministru, Ludovic Orban. De fiecare dată conducătorii SPP au respectat regulile de circulaţie, aşteptând în coloană atunci când întâlneau blocaje în trafic”, a continuat el.

Bode a amintit că pe 30 decembrie a stat şapte ore în blocajul de pe Valea Prahovei, în rând cu toţi românii care mergeau de la Bucureşti la Braşov.

„Doi: demnitarul nu are dreptul să-i spună şoferului să meargă mai tare sau mai încet, să folosească sau să nu folosească semnalele acustice şi luminoase. Demnitarul îi transmite şoferului destinaţia şi ora la care doreşte să ajungă. Şoferul SPP este singurul responsabil de traseul pe care îl va urma şi de ducerea în siguranţă la destinaţie a demnitarului. În astfel de deplasări nu există ‘ne grăbim’, ci doar ‘ajungem în siguranţă la destinaţie'”, a susţinut oficialul guvernamental.

„Nu a fost la volan, nu a impus în niciun fel ritmul de deplasare, nici nu poate legal să impună ritmul de deplasare (…) nu cred că acuma, pe un accident care într-adevăr a avut loc se poate lua o decizie legată de mandatul de ministru şi repet trebuie judecat după ceea ce face efectiv ca ministru”, a declarat prim-ministrul Orban.

SPP a transmis deja detalii despre incident, spunând că regretă „disconfortul creat participanţilor la trafic”.