Orban: Motoc judecă după ce spune Băsescu. Ar trebui să se recuze de la CCR

Deputatul PNL Ludovic Orban este de părere că judecătoarea Curţii Constituţionale (CCR) Iulia Motoc judecă, mai degraba, după voinţa preşedintelui Traian Băsescu, ci nu conform legii fundamentale a ţării, informează Ziare.com.

RomaniaTV.net
07 sept. 2012, 19:14
Orban: Motoc judecă după ce spune Băsescu. Ar trebui să se recuze de la CCR

„O suspectez pe Motoc că nu judecă după Constituţie, ci după ce spune Băsescu. A ajuns acolo după o majoritate parlamentară deţinută de PDL”, a declarat Orban, vineri seara, la Realitatea TV.

Liberalul a făcut aceste acuzaţii în contextul în care judecătorul CCR a spus că, după eşuarea referendumului pentru demiterea din funcţie a lui Traian Băsescu, Parlamentul ar fi trebuit dizolvat.

Orban a adăugat că judecătorul ar trebui să se revoce din funcţie, din moment ce a făcut afirmaţii care sunt în afara cadrului constituţional. Orban consideră chiar că Parlamentul ar trebui să poată corecta deciziile date de Curtea Constituţională.

„Ar trebui să se recuze din funcţia de judecător CCR, dupa ce a făcut afirmaţii complet ieşite din cadrul constituţional. Cum pot şase oameni să invalideze decizia a 7 milioane de oameni? Parlamentul ar trebui să poată să corecteze deciziile CCR”, a încheiat Ludovic Orban.

Judecătorul CCR, Iulia Motoc, a susţinut că Parlamentul trebuie dizolvat în cazul în care referendumul de demitere a preşedintelui este invalidat, iar şeful statului suspendat se întoarce la Cotroceni.

Iulia Motoc a declarat pentru Adevărul că ar trebui „să existe o sancţiune” pentru cei care determină suspendarea preşedintelui.

„Am făcut parte din comisia prezidenţială de analiză a Constituţiei şi noi spunem foarte clar în acel raport că, în momentul în care se ajunge la invalidarea suspendării, ar trebui ca, la rândul lui, Parlamentul, care se vede infirmat, să fie dizolvat. Este absurd ca o majoritate parlamentară, în orice moment, să poată decide suspendarea preşedintelui, în ciuda avizului Curţii, care nu a constatat fapte grave de încălcare a Constituţiei. Acest lucru conduce practic la o imposibilitate a coabitării”, a spus Iulia Motoc.

Ea a mai acuzat presiunile politice care s-au făcut asupra Curţii. „Curtea în ultimă instanţă a rezistat, după multe tentative de amânări şi presiuni politice. Şi acesta este lucrul poate cel mai important: o instituţie care a reuşit să supravieţuiască. Deşi, vă amintiţi foarte bine, se anunţase pe 2 iulie că vom fi revocaţi. Şi probabil că, dacă nu sesizam organismele internaţionale, aşa s-ar fi întâmplat”, a precizat judecătorul CCR.

Întrebată dacă asupra ei s-au făcut presiuni, Motoc a răspuns: „Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, probabil că mi-aş fi dat demisia imediat sau aş fi anunţat public”.