Orban: Obiectivul României pentru 2014-2020, o poziţie bugetară mai favorabilă decât în 2007-2013

Obiectivul prioritar al României privind cadrul financiar multianual 2014-2020 al UE este să se afle într-o poziţie bugetară mai avantajoasă decât în perioada 2007-2013, a declarat vineri ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, după reuniunea Consiliului Afaceri Generale de la Bruxelles.
Romania TV
27 ian. 2012, 17:30
Orban: Obiectivul României pentru 2014-2020, o poziţie bugetară mai favorabilă decât în 2007-2013

”În primul rând, s-a discutat despre viitorul buget al UE pentru 2014-2020, unde pentru prima oară s-au dezbătut pe fond subiecte legate de poziţionarea statelor membre privind nivelul general al bugetului şi privind finanţarea anumitor politici cu bani comunitari. Dezbaterea a fost foarte utilă, pentru că am putut vedea unde se poziţionează statele membre şi s-au conturat două grupuri – unul care susţine propunerea Comisiei Europene privind alocările financiare şi altul care doreşte reducerea propunerii Comisiei, cu diferite grade de variaţie (pornind de la Germania, care susţine o contribuţie de aproximativ 1% din PNB-ul statelor membre, la alte state, care au cerut ca scăderea să fie chiar mai mare). În intervenţia mea, am subliniat că pentru noi este fundamental să se asigure alocări substanţiale pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună (PAC), se speră ca un acord să se încheie până la finalul anului, dar situaţia după cum se vede ea în prezent arată poziţii ce par ireconciliabile”, a spus oficialul român.

 

El a adăugat că, deşi foarte probabil în urma negocierilor privind noul buget al UE pentru 2014-2020 alocările pentru politica de coeziune şi PAC vor suferi unele reduceri, este de aşteptat ca România să beneficieze de sume importante. Noile condiţionalităţi, atât în cazul politicii de coeziune, cât şi al PAC – condiţionalităţi ex-ante, ex-post şi condiţionalităţi de natură macroeconomică – vor fi însă mult mai stricte.

 

În opinia sa, negocierile asupra bugetului UE pentru viitoarea perioadă de programare financiară multianuală vor fi ”foarte, foarte dificile, mai ales în contextul actual”, în care în întreaga Uniune Europeană sunt adoptate măsuri de austeritate. Ţările care susţin reducerea contribuţiilor la bugetul comunitar îşi explică poziţia prin faptul că şi bugetul UE trebuie să fie unul de austeritate, în timp ce statele care doresc alocări mai importante, inclusiv România, aduc drept contraargument efectul multiplicator al banilor care vin la bugetul UE.

 

Răspunzând unei întrebări adresate de Agerpres, ministrul Leonard Orban a explicat că România a cerut o mai mare flexibilitate în utilizarea fondurilor alocate diverselor programe operaţionale. ”De exemplu, noi ne-am propus unele realocări pentru programul de reabilitare termică. Marea problemă este că e foarte dificil de ‘deplasat’ fonduri de la un anumit program operaţional către programul operaţional regional. Dacă iei fonduri de la Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) înseamnă că iei de la Fondul Social European şi atunci ai o mare problemă, pentru că decizia trebuie luată de Colegiul comisarilor. Fiind vorba de ‘mutarea’ banilor dintr-o zonă în altă zonă este un proces care durează, existând şi riscul ca această realocare să nu fie aprobată, mai ales în actualul context”, a afirmat ministrul român.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Zodiile pentru care destinul trece printr-o transformare totală. Se vede străinătatea, apar locuri de muncă noi, oportunități financiare și chiar povești de dragoste
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Bătălia chiriilor în 2025. Orașele unde găsești cele mai mici prețuri și recordurile de scumpiri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african